Nivelurile scazute de calciu din organism asociate cu o afectiune hormonala la femei

Consumul redus de calciu provenit din surse alimentare creste riscul aparitiei unei tulburari hormonale in cazul femeilor, ceea ce poate cauza fracturi si pietre la rinichi. Hiperparatiroidismul primar afecteaza una din 800 de persoane in timpul vietii si apare cel mai des in randul femeilor aflate la post-menopauza.

In cadrul unui studiu publicat in British Medical Journal, cercetatorii sugereaza ca un nivel mai ridicat de calciu in organism poate reduce riscul bolii. Adultii au nevoie de 700 mg de calciu pe zi. Laptele si celelalte produse lactate, nucile, pestele (cum ar fi sardinele, in cazul in care consumam si oasele pestelui) reprezinta surse importante de calciu. Asimilat in exces, calciu poate provoca dureri de stomac si diaree.

Hiperparatiroidismul primar este cauzat de o hiperactivitate a glandelor paratiroide, acestea secretand in exces parathormon. Pe langa afectiuni ale oaselor si rinichilor, exista date ce sugereaza ca aceeasi afectiune se asociaza cu hipertensiune, infarct si accident cerebrovascular. Echipa de cercetatori americani a analizat datele unui grup de femei (58.300) implicat deja intr-un studiu mult mai amplu intitulat Nurses’ Health Study.

Toate participantele la studiu aveau varste cuprinse intre 36 si 66 de ani in 1986, atunci cand a inceput studiul si nu sufereau de hiperparatiroidism primar. Au completat un chestionar nutritional  pentru a inregistra frecventa cu care consumau numite alimente sau suplimente alimentare cum ar fi calciu, odata la patru ani, ultimul chestionar  fiind finalizat in 2008.

In decurs de 22 de ani, au fost confirmate in randul participantelor la studiu 277 de cazuri de hiperparatiroidism primar. Cercetatorii au impartit participantele la studiu in cinci grupuri,  in functie de consumul de calciu. Au fost luati in calcul factori precum varsta, masa corporala si etnicitatea.

S-a constatat ca persoanele cu cel mai  mare nivel de calciu in organism provenit din surse alimentare prezentau un risc de a dezvolta hiperparatiroidism primar cu 44% mai mic in comparatie cu grupul unde s-a inregistrat cel mai scazut nivel de calciu din organism. Expertii sunt de parere ca populatia ar trebui sa-si asigure necesarul de calciu in primul rand din alimente.

 

 

"
Scrie pe 2012-10-24 de BBC Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul