Noi piste pentru inlocuirea bisfenolului A

Prezent in compozitia multor obiecte pentru uz frecvent, bisefenolul A este suspectat de inducerea unor efecte hormonale si de influenta negativa asupra fertilitatii. Un studiu relizat de Inserm (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta) vizeaza inlocuirea acestui compus cu alte variante care sa nu pericliteze sanatatea. Atunci cand este vorba de perturbatorii endocrini, bisfenolul A (BPA) reprezinta una din moleculele  foarte des incriminata, motiv pentru care autoritatile din Franta si-au propus interzicerea bisfenolului A, planificata pentru 2014. Acum un an, autoritatile sanitare sustineau devansarea aceste date pentru 2013, pentru produsele destinate copiilor sub trei ani. Legea franceza deja interzice utilizarea bisfenolului A la fabricarea biberoanelor.

Aceasta initiativa a aparut in urma prezentarii de catre ANSES (Agentia pentru Siguranta in Sanatate din Franta) a unor rapoarte care aratau efectele dovedite ale BPA in cazul animalelor, si suspectate in cazaul oamenilor (fertilitate feminina, probleme cardio-vasculare si diabet) chiar si pentru cele mai scazute niveluri. Ulterior, Academia de Medicina a atras atentia ca exista „probabil” o legatura de vreo 30 de ani intre cancerele numite hormono-dependente si expunerea la perturbatorii endocrini, printre care si BPA. Expertii din domeniul medical sunt de parere ca interzicerea radicala pare irealizabila atat timp cat nu exista produse ce pot inlocui bisfenolul si care sa-si  fi dovedit eficienta si siguranta.

Un studiu realizat de Inserm a permis analiza structurii tuturor bisfenolilor (nu doar a bisfenolului A) iar cercetatorii au concluzionat ca bisfenol S ar fi cel mai putin periculos. Aceste cercetari deschid calea spre dezvoltarea unor noi molecule care pot avea aceleasi proprietati ca si bisfenolul A, dar care sa nu implice si efectele nocive. ANSES (Agentia pentru Siguranta in Sanatate) va  face public un nou raport exclusiv pentru substituentii bisfenolului A in decembrie 2012.

"
Scrie pe 2012-09-19 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul