Noi sperante pentru combaterea durerii cronice

Un metabolit produs in exces de membranele celulelor nervoase ar putea explica un tip de durere cronica declansat de leziunile nervoase.

Milioane de oameni din intreaga lume sufera de dureri neuropatice, un tip de suferinta cronica declansata de leziuni nervoase traumatice (spre exemplu chirurgia vertebelor) sau asociata unei maladii precum diabetul, zona Zoster, SIDA). Aceste dureri sunt extrem de dificil de combatut deoarece majoritatea analgezicelor comune (paracetamol, anti-inflamatoare, si chiar morfina) sunt total ineficiente.

Medicii nu pot spune cu exactitate de ce aceste dureri persista, dar se pare ca se apropie de raspuns. O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Scripps (California, Statele Unite) a descoperit ca un produs al moleculelor din membranele celulelor nervoase, dimetilsfingosina (DMS) este   un constituent secretat la niveluri extrem de ridicate in maduva spinarii la  sobolani cu  dureri neuropatice si pare sa exacerbeze  durerea atunci cand este injectat. Rezultatele studiului care au fost publicate in revista Nature Chemical Biology sugereaza ca inhibarea acestei molecule ar putea sa permita tratarea durerilor cronice.

Pentru a descoperi rolul DMS, cercetatorii au adoptat o noua abordare: stiinta care studiaza ansamblul de metaboliti (zaharuri,  acizi aminati, acizi grasi, etc.) prezenti in celule, organe, organisme. Gary J. Patti, autorul principal al studiului explica faptul ca acesti metaboliti sunt molecule  cu adevarat  transformate  in timpul activitatii celulare, iar monitorizarea lor furnizeaza informatii directe in legatura cu ceea ce se intampla la nivel biochimic. Urmatoarea etapa in cadrul studiului va fi indentificarea de substante capabile sa inhibe  DMS dar si testatea actiunii acestor substante asupra durerii.

"
Scrie pe 2012-01-24 de Sciences est Avenir Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul