Noi sperante pentru pacientii cu leziuni cerebrale

Cercetatorii din Belgia si UK  au descoperit o metoda cu pacientii cu leziuni ale creierului care par sa se afle intr-o stare vegetativa.

Studiul publicat in revista medicala Lancet descrie modul in care cercetatorii au masurat activitatea electrica din creier pentru detectarea starii de constiinta. Tehnica cunoscuta sub denumirea de EEG, este nedureroasa si presupune atasarea de electrozi pe capul pacientului. Specialistii spera ca  aceasta va deveni o metoda de doagnostic in spitale. Studiul a implicat 16 pacienti din  2 spitale, unul belgian si unul britanic. Pacientilor li s-a cerut sa-si imagineze anumite miscari cu degetele de la picioare sau cu mana dreapta. Activitatea cerebrala de la trei din cei 16 pacienti a aratat ca acestia erau in mod repetat capabili sa urmeze comenzi.  

Autorul studiului, prof. Adrian Owen (University of Western Ontario, Canada) a delcarat ca multe regiuni ale creierului devin active atunci cand se efectuaza o miscare, dar si cand   ne imaginam aceeasi miscare. De asemeni, cercetatorul este de parere ca cei trei pacienti erau constienti deoarece erau capabili sa raspunda in mod repetat instructiunilor primite. Unii din  ei au raspuns astfel de peste 100 de ori.

Echipa de cercetatori a demonstrat anterior ca  se poate comunica cu pacienti in stare vegetativa utilizand imagistica cu rezonanta magnetica functionala, dar multi pacienti nu pot fi evaluati cu astfel de aparate din cauza placutelor de metal, sau pentru ca nu pot sta nemiscati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-11-10 de BBC Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul