Nou instrument pentru diagnosticarea bolii Alzheimer foarte aproape de aprobare

Un agent de contrast care semnaleaza prezenta bolii Alzheimer pare sa fie de mare ajutor oamenilor de stiinta si medicilor. Aceasta substanta de contrast se numeste florbetapir (Amyvid) si le da posibilitatea medicilor sa stabileasca daca Alzheimer este cauza starii de dementa a pacientilor. Se preconizeaza ca acest agent de contrast va facilita stabilirea diagnosticului chiar inainte de aparitia simptomelor bolii Alzheimer.

Florbetapir se bucura de recomandarea limitata a specialistilor, totusi aceasta nu este intotdeauna urmata de FDA (Food and Drug Administration). Mai mult, comisia specialistilor a mentionat ca testele pentru florbetapir nu ar trebui sa primeasca aprobarea pana ce producatorul nu demonstreaza ca, in practica clinica, medicii pot interpreta in acelasi mod rezultatele obtinute pe baza acestui agent de contrast.

Momentan, diagnosticul bolii Alzheimer se bazeaza pe constatarea pierderilor de memorie ce intervin in activitatile zilnice. In momentul cand aceste pierderi de memorie au loc, boala deja a avansat la un stadiu cand interventiile medicilor sunt deja tardive, deoarece efectele asupra creierului sunt ireversibile. Confirmarea definitiva a bolii este data de rezultatele autopsiei cand se constata leziuni pe creier cauzate de aglomerarea de peptide amiloid-beta. Aceste placi amiloide sunt considerate responsabile de pierderile de memorie.

Unii cercetatori deja au dezvoltat o metoda ce are la baza un reactiv numit Pittsburgh Compus B pentru a detecta aceste placi amiloide. Radioactivitatea acestuia este detectata pe baza tomografiei prin emisie de pozitroni cu ajutorul Carbon 11, dar timpul de injumatatire al acestuia este de 20 de minute. Aceasta tehnica poate fi aplicata doar in centrele care au un accelerator de particole.

Identificarea florbetapirului are la baza fluorine-18 al carui timp de injumatatire este de aproximativ 2 ore. Acest timp permite producatorului Eli Lilly sa furnizeze florbetapir radioactiv prevenind decalajul dintre timpul de injumatatire a reactivului si durata investigatiei.

Un studiu publicat recent sustine eficienta florbetapirului, deoarece detectarea placilor de amiloide pe baza acestei substante de contrast la pacientii in viata a fost confirmata in momentul autopsiei. Florbetapirul va fi testat si daca poate face diferenta intre Alzheimer si dementa frontotemporala, care are o simptomatologie asemanatoare si poate induce in eroare specialistul in stabilirea diagnosticului corect. Mai mult, acest agent de contrast ar putea rezolva diferentele de opinie, referitoare la placile de amiloide; fie afecteaza tesutul creierului, fie sunt efecte secudare ce apar odata cu evolutia bolii.

 

"
Scrie pe 2011-01-26 de Nature Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul