O noua clasa de medicamente pentru diabetul tip 2 si afectiunile cardiace

Oamenii de stiinta dezvolta o noua clasa de medicamente care cresc nivelul colesterolului bun (HDL)  dar si normalizeaza glicemia, reducand astfel riscul de boli cardiace si diabet.

Investigatiile privind efectele acestui nou medicament asupra pacientilor cu diabet tip 2  ii determina pe medici sa considere ca un astfel de medicament poate aduce beneficii reale.

In Marea Britanie, 2.5 milioane de persoane sufera de a aceasta forma de diabet, care poate sa apara  dataorita unui consum excesiv de alimente, si efortului fizic redus, factori care maresc riscul de boli cardiace. Multor pacienti li se administreaza statine pentru scaderea colesterolului "rau" (LDL). Cercetatorii examineaza medicamente care actioneaza diferit si  se numesc inhibitori CETP (colesterol-ester transfer proteine).

Studiile initiale ale unui astfel de medicament  numit  torcetrapib, au demonstrat ca atunci cand este administrat in  combinatie cu statine  pentru diminuarea livelurilor colesterolului rau, nivelurile colesterolului bun cresc cu 67 de procente. Aceeasi schimbare nu a putut fi constatata si in cazul pacientilor carora li s-a adminstrat  doar statine. HDL sau colesterolul bun joaca un rol important   datorita  incetinirii procesului de ingrosare al arterelor.

Pacientii care au primit ambele medicamente aveau glicemia mai mica cu 7 procente comparativ cu pacientii care au primit doar stanina. De asemeni, rezistenta la insulina a fost imbunatatita. Totusi, in 2006 aceste studii au fost intrerupte deoarece s-a constatat ca administrarea torcetrapib in combinatie cu statina a dus la aparitia unui numar mai mare de probleme cardiovasculare si chiar decese. In acest moment, cercetatorii stiu ca efectele secundare sunt cauzate doar de torcetrapib, si nu de intreaga  clasa de medincamente  Astfel, alte doua medicamente numite dalcetrapib si anacetrapib se afla in curs de dezvoltare.   

"
Scrie pe 2011-07-20 de The Telegraph Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul