O noua tehnica pentru depistarea timpurie a tumorilor

Progresele realizate in imagistica medicala se datoareaza in mare parte si studiilor efectuate pe animale de laborator. Imagistica fiind o tehnica non-invaziva, numarul animalelor sacrificate in cadrul programelor de cercetare este considerabil redus.

Aceasta evolutie remarcabila, atat pe plan etic cat si stiintific este de data recenta. Segmentarea genomului uman si cel al soarecelui in 2003 a reprezentat un impuls major pentru cercetatori. Mai mult, odata cu aceasta segmentare, oamenii de stiinta si-au dat seamana ca cele doua specii, aparent foarte diferite, prezinta in proportie de 90% gene comune. Din 2003, s-au efectuat studii intense pe soareci transgenici, cu una sau mai multe gene ale proteinelor implicate in maladiile umane. Dar cum se putea realiza imagistica din moment ce soarecii cantaresc aproximativ 20 de grame? Tehnica a trebuit sa mentina atat sensibilitatea cat si rezolutia imaginilor. Prof. Alain Le Pape, a declarat ca in urmatorii 5 ani, in cadrul Centrului de Imagistica pe care-l conduce la Orléans, se va pune la punct o versiune in miniatura a aparatelor de imagistica de noua generatie care au la baza fotoni capabili sa realizele la soareci aceleasi teste ca si la oameni.

Fluorescenta permite investigatii locale in vivo pana la 5 centimetri profunzime. Imaginea obtinuta provine prin stimularea de catre sursa de lumina infrarosie a unui colorant fluorescent (endogen sau injectat cu 24 de ore inainte de investigatie) care va emite o lumina de o lungime de unda diferita. Aceasta tehnica va fi utila in cazul cancerului de san, deoarece se formeaza vase de sange in jurul unei tumori cu diametrul mai mic de un milimetru, dar si acolo unde mamografiile nu diferentiaza intre un chist sau o calcifiere. Aceasta tehnica in curs de perfectionare, si care are ca punct de plecarea studii efectuate pe soareci, ar trebui sa cunoasca un avant extraordinar in urmatorii trei ani, considera  prof. Le Pape.

In afara depistarii cancerului de san, colon, al cancerului ovarian sau pulmonar, fluorescenta infrarosie va permite si rezectia tumorilor ghidand miscarile chirurgului, sau redand pe un ecran eventualele metastaze care nu pot fi remarcate cu ochiul liber.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-16 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul