O noua terapie pentru leucemie

Oamenii de stiinta au anuntar primul succes al unei noi abordari pentru tratamentul leucemiei, care   face ca propriile celule ale pacientului sa distruga celulele canceroase.

Aceasta terapie a fost aplicata doar la trei pacienti, dar rezultatele sunt uimitoare. Doi dintre aceastia s-au vindecat de cancer la un an dupa un an de tratament. Al treilea pacient si-a imbunatatit starea dar nu s-a vindecat complet de cancer. Oamenii de stiinta deja lucreaza pentru a aplica aceeasi tehnica terapeutica la pacienti cu alte forme de cancer.

Dr. Carl June, expert in terapia genica la universitatea din Pennsylvania se declara surprins de eficienta tratamentului. Dar, rebuie sa vada cat timp dureaza remisiile.

Studiul a fost realizat  pe trei oameni cu forme avansate de leucemie limfocitica cronica. Momentan,  singura speranta de vindecare este data de transplantul de maduva sau de transplantul cu celule stem. Acestea nu intotdeauna  dau rezultate, si sunt  asociate cu un risc mare de deces.

De ani de zile cercetatorii incearca sa  gaseasca solutii pentru cresterea imunitatii, pentru a lupta impotriva cancerului. Incercarile anterioare prin modificarea  genetica a celulelor T au avut un succes limitat, deoarece celule modificate genetic nu se reproduceau asa cum se asteptau cercetatorii si dispareau rapid.

Dr. Carl June impreuna cu echipa sa a adus o serie de modificari acestei tehnici, utilizand un nou conductor al noilor gene la celule T si un nou mecanism care le transmite celulelor sa se multiplice si sa  distruga  celule canceroase. Aceasta abordare a dus la dezvoltarea unor armate de "criminali in serie" care identifica celulele caceroase,  le distrug  si care continua distruga celulele canceroase pe masura ce acestea apar. Este cunoscut faptul ca celulele T ataca virusii in acest fel, dar este pentru prima daca cand acelasi tip de actiune se aplica in terapia cancerului.

Pentru experiement, a fost recoltat sange de la pacienti si indepartate celulele T. Dupa ce acestea au fost modificate in  laborator, milioane de celule s-au intors  in sangele pacientului in trei etape de transfuzie. Pentru unul din pacienti, in varsta de 64 de ani, nu a fost inregistrata nicio schimbare timp de 2 saptamani, dar apoi a prezentat frisoane, stari de greata, si febra. La fel ca si ceilalti doi pacienti, cel de 64 de ani a prezentat o stare care se manifesta atunci cand un numar mare de celule canceroase mor in acelasi timp, ceea ce dovedeste ca terapia genica a functionat. Cercetatorii au descris  starea precum cea mai cumplita gripa. Totusi, o complicatie a terapiei pare sa fie distrugerea unor celule din sange care lupta impotriva  infectiilor, dar pacientii primesc tratament  lunar pentru aceasta complicatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-08-11 de Associated Press Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul