O proteină ar putea deveni un nou target in reducerea leziunilor apărute după infarct

Oamenii de ştiinţă au identificat o proteină care joacă un rol esenţial în schimbările ce intervin, după un infarct. Aceste schimbări, de remodelare a inimii adesea conduc la decesul a 60.000 de americani, anual. Rezultatele tudiului sunt promiţătoare în ceea ce priveşte apariţia unei terapii pentru prevenirea sau reducerea leziunilor muşchilor inimii, ca urmare a atacului.

 

 Cercetătorii au comparat efectele infarctelor la două grupuri de şoareci. Unui grup îi lipsea EDA fibronectina, ca urmare a unor modificări genetice de laborator. Această proteină se găseşte în zona celulelor înconjurătoare, şi este importantă pentru procesele precum migraţia celulelor sau recuperarea în urma leziunilor. Celălalt grup cuprindea şoareci normali din punct de vedere genetic.

După inducerea infarctului în artera coronară a fiecărui şoarece, cercetătorii au constatat că inimile şoarecilor cărora le lipsesc fibronectina suferiseră o dilatare mai mică în ventriculul stâng, o mai bună capacitate de pompare, şi o creştere mai mică a densităţii a muşchiului inimii.

La nivelul ţesutului, şoarecii care suferiseră modificări genetice aveau un nivel al inflamaţiei mai mic, o activitate redusă a enzimelor metaloproteinaze 2 şi 9, care sunt implicate în remodelarea inimii, dar si scăderea procesului prin care celule migrează către o zonă lezată, transformând-o în miofibroblaşti, celule care ajută la refacerea ţesutului lezat.

 

"
Scrie pe 2011-02-26 de Science Daily Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul