O proteina din sange ar putea anticipa riscul de deces in cazul varstnicilor

Cercetatorii suedezi au identificat o proteina care circula in sange si care pare sa transmita semnale prinvind riscul de deces in randul oamenilor in varsta.

Proteina, denumita capthesin S,  este puternic asociata cu procesele inflamatoare din afectiuni precum cancerul si bolile de inima. Autorii studiului sugereaza ca proteina poate deveni o tinta pentru medicamentele care sunt deja in curs de testare.

Studiile precedente au determninat niveluri ridicate de cathepsin S, o enzima, la pacientii care sunt obezi, care au diabet sau sufera de afectiuni cardiace. Mai mult, scaderea in greutate a fost asociata cu niveluri mai scazute ale cathepsinei S.

Cercetatorii speculeaza faptul ca aceeasi proteina poate contribui la aparitia si evolutia aterosclerozei, si de asemeni, mai poate cauza cresterea si raspandirea formatiunilor tumorale.

Cercetatorii suedezi au corelat nivelurile de cathepsina S cu riscul de deces la doua grupuri de participanti varstnici. Primul grup de 1000 de participanti barbati cu o varsta medie de 71 de ani,  si care au fost monitorizati timp de 13 ani.  Al doilea grup cuprindea tot 1000 de participanti la studiu tot de aceeasi varsta, dar de aceasta data, jumatate erau barbati si jumatate erau femei. Pentru al doilea grup, monitorizarea a durat 8 ani.

Chiar si dupa ajustarea factorilor precum varsta, tensiunea arteriala, diabet, fumat, greutate, nivelurile de colesterol, si istoricul privind afectiunile cardiace, barbatii din primul grup care prezentau cele mai ridicate niveluri de cathepsin S, prezentau un risc de deces cu 60 % mai mare comparativ cu cei care aveau cele mai mici niveluri.

Valorile ridcate ale proteinei cathepsin S in sange au mai fost asociate cu un risc de deces ca urmare a afectiunilor cardiovasculare cu 62 de procente mai ridicat, si cu o usoara crestere a riscului de deces cauzat de cancer. Pentru cel de-al doilea grup, statististicile au indicat un risc de deces dublu la cei cu cele mai ridcate niveluri  ale proteinei fata de cei cu cele mai scazute valori. Cercetatorii  cred totusi ca e prea devreme pentru a  spune daca exista sau nu o relatie de cauza si efect.

"
Scrie pe 2011-08-31 de Yahoo! Health Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul