O proteina suspectata de severitatea mare a atacului cerebral in cazul pacientilor cu diabet si glicemie marita

Hemoragia intercerebrala, dealtfel o cauza frecventa a atacului cerebral, are consecinte grave in cazul diabeticilor, spre deosebire de pacientii care nu sufera de aceasta afectiune. Mai mult, hemoragia intercerebrala apare deoarece glicemia marita creste capacitatea unei proteine, kallikrein plasma, de a stopa coagularea sangelui in apropierea vaselor de sange afectate. Cercetatorii de la the Joslin Diabetes Center, Boston, Massachusetts, implicati in acest studiu spera ca astfel de rezultate sa contribuie la aparitia unor noi tratamente care sa controleze hemoragiile.

Conform statisticilor, atacurile cerebrale reprezinta principala cauza de deces si dizabilitate la adulti. Potrivit American Heart Association, peste 137.000 de persoane au murit in 2006 dupa ce au suferit un atac cerebral. Acesta se produce in momentul in care fluxul sangvin catre o parte a creierului se blocheaza, adesea distrugand tesutul creierului.

Exista doua tipuri de atac cerebral, ischemic si hemoragic. Cel ischemic are loc ca urmare a blocajului din interiorul unui vas de sange care transporta sange catre creier, iar al doilea tip de atac cerebral (cel care face subiectul acestui studiu) este cauzat de hemoragia intercerebrala, cand se produce o ruptura a vasului de sange, tesutul din apropierea vasului este invadat de sange si apare hematomul.

Hematoamele aparute ca urmare a hemoragiei intercerebrale au dimesiuni mult mai mari si consecinte mult mai grave la pacientii cu diabet sau indice glicemic ridicat.

Desi existau informatii despre aceasta proteina de foarte mult timp, acesta este primul studiul care analizeaza efectele proteinei in cazul accidentului cerebral. Astfel, s-a semnalat pentru prima data ca aceasta proteina intensifica hemoragia printr-un mecanism care nu era cunoscut. De fapt, kallikrein plasma impiedica formarea trombocitelor in apropierea vaselor de sange afectate, iar acest lucru este cauzat de nivelul mare de glucoza din sange.

Studiul a debutat cu injectarea a cantitati mici de sange in creierul unor sobolani cu diabet, dar si unor sobolani care nu aveau diabet, sangele provenind chiar de la acestia. Rezultatele acestei etape au evidentiat o “extindere” semnificativa a hematomului in cazul sobolanilor diabetici in comparatie cu cei care nu aveau diabet. Testele s-au repetat dar nu inainte de trataterea sobolanilor cu o molecula care inhiba efectele acestei proteine. Suprafata afectata de hematom in cazul celor diabetici a fost similara cu cea afectata in cazul sobolanilor fara diabet. Cea de-a treia etapa a fost injectarea directa a proteinei kallikrein plasma la ambele categorii. Categoria nediabeticilor a fost foarte putin influentata de prezenta acestei proteine. In schimb, la cei care sufereau de diabet, s-a constatat o crestere rapida si semnificativa a hemoragiei.

Concluziile studiului sugereaza faptul ca un control asupra nivelului de glucoza din organism poate contribui la scaderea numarului de hemoragii intercerebrale, deoarece in cazul acestora, optiunile de tratament sunt reduse.
"
Scrie pe 2011-01-24 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul