Oamenii de stiinta au testat o noua tehnica prin care dezvolta cornee umana  cu ajutorul celulelor stem

Oamenii de stiinta au testat o noua tehnica prin care dezvolta cornee umana cu ajutorul celulelor stem

Un prim studiu a fost realizat pe soareci de cercetatorii din Boston, rezultatele fiind publicate in revista medicala Nature. In 2013, un biolog francez a reusit sa reconstituie celule de cornee plecand de la celule stem din firul de par pe care le-a reprogramat sa se transforme in cornee. In cadrul acestui studiu, celule stem limbice esentiale pentru sanatatea ochilor nostri au fost implantate la soareci.

 

Acest tip de celule stem sunt necesare bunei functionari a corneei (stratul exterior transparent al corneei. Acestea restaureaza corneea in fiecare saptamana. In lipsa acestora, corneea si-ar pierde transparenta. Atunci cand acestea sufera leziuni ca urmare a unei afectiuni sau unei lovituri, se poate ajunge la pierderea vederii. Cercetatorii de la Spitalul de copii din Boston au descoperit o modalitate prin care sa stimuleze refacerea corneei cu ajutorul celulelor stem limbice, atunci cand cornea  sufera leziuni.

 

 Dupa ce acest tip de celule au fost implantate la rozatoare, acestea  au fost capabile sa genereze  cornee umana, comlet functionala. Potrivit autorilor studiului, aceste celule au o capacitate remarcabila de auto-generare si spera ca vor putea continua studiile pentru a pune la punct optiuni de tratament pentru tratarea bolilor de cornee.  

 

 

"

Scrie pe 2014-07-05 de Top Sate Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul