Obezitate: un anticorp este responsabil de dereglarea  apetitului

Obezitate: un anticorp este responsabil de dereglarea apetitului

Numeroase forme de obezitate sunt asociate cu un consum mare de alimente, denumit si hiperfagie. Nu se stie cu exactiate daca aceasta dereglare este de origine psihologica, genetica sau este cauzata de factori de mediu. Cercetatorii francezi si japonezi cred ca un anticorp prezent in sange are un rol cheie in influentarea apetitului. Teoria lor testata pe soareci a fost prezentata intr-un articol publicat recent in revista de specialitate Nature Communications.

In teorie, dupa o perioada de supraabundenta alimentara, un sistem complex menit sa regleze apetitul trebuie sa determine o persoana "normala" sa manance mai putin. La foarte multe persoane, acest mecanism pare defectuos: atunci cand raportul intre rezerve si nevoi este foarte dezechilibrat, acestea continua sa resimta o senzatie de foame puternica. Totusi, in sangele lor cercetatorii nu au gasit, dupa cum se asteptau, niveluri ridicate de grelina, hormonul senzatiei de foame care actioneaza asupra hipotalamusului pentru a stimula apetitul. Acest nivel este chiar uneori sub limita normala, o stituatie paradoxala.

Un tip de anticorpi prezent in sange, imunoglobulinele explica acest paradox. Aceste molecule au de fapt proprietati diferite la pacientii obezi, potrivit autorului principal al studiului, Sergueï Fetissov. Au o "atractie" mult mai mare pentru grelina, fata de cele observate la persoanele cu greutate normala sau la pacientii cu anorexie. Aceste diferente de afinitate determina un transport mai mare de hormoni responsabili de senzatia de foame catre creier, stimuland astfel un consum mai mare de alimente.

Cercetatorii au verificat aceasta teorie prin injectarea la soareci cu gruetate normala, imunoglobuline de la persoane sau soareci cu obezitate, ceea ce a dus la o crestere a consumului de hrana la cobai. Chiar daca cercetatorii au identificat unul din mecanismele dereglarii apetitului, acestea din urma raman complexe.

Imunoglobulinele actioneaza spre exemplu asupra altor hormoni asociati senzatiei de satietate sau celei de anxietate. Nu trebuie omis faptul ca flora intestinala joaca probabil un rol cheie in aceste fenomene. Asa-zisul creier al stomacului, un ansamblu de neuroni situati in sistemul digestive, despre care s-a dovedit ca o alimentatie excesiva si abundenta in grasimi in copilarie perturba dezvoltarea, ar putea si el sa intervina in acest proces.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-10-28 de Le Figaro Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul