Obezitatea la adolescente se asociaza cu un risc mai mare de scleroza multipla

Obezitatea reprezinta un factor de risc in diverse tipuri d afectiuni, dar un studiu recent sugereaza ca aceasta tulburare este si mai periculoasa  pentru ca mareste riscul de afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca excesul de greutate este implicat in aparitia sclerozei mulple. Astfel, cercetatorii au comparat inaltimea si greutatea unui grup de copii cu scleroza multipla pediatrica si precursorul acesteia, o afectiune numita sindromul clinic  izolat cu greutatea si inaltimea a peste 900.000 de copii sanatosi.

 Peste jumatate din copiii diagnosticati cu scleroza multipla erau obezi sau supraponderali, comparativ cu 37%, procent inregistrat in cadrul grupului de copii sanatosi. Obezitatea moderata si supraponderabilitatea era asociata cu un risc putin mai mare de scleroza multipla la adolescente, rezultatatele fiind bazate pe un numar mic de cazuri s-ar putea datora si hazardului. Totusi, pentru obezitatea severa riscul de scleroza multipla era evident (de 3 pana la 4 ori mai mare). In Statele Unite, aproximativ  400.000 de persoane sufera de scleroza multipla, diagnosticata in general la maturitate. 

Doar unul sau doi copii din 100.000 sunt diagnosticati cu scleroza multipla pediatrica. Cercetatorii sustin ca exista o serie de posibile explicatii pentru riscul mai mare de scleroza mulipla la care sunt expuse persoanele cu obezitate: nivelurile de vitamine, o cantitate mai mare de substante in organism cum ar fi moleculele de semnal ce induc inflamatia, secretate de celulele grase. Desi din punct de vedere biologic, cercetatorii nu pot explica ce legatura exista intre scleroza multipla si obezitate dar vor monitoriza copiii din grupul de studiu si isi vor extinde studiul si la adulti pentru pentru a vedea daca  greutatea influenteaza riscul de a dezvolta scleroza multipla si la maturitate.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-01-31 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul