Obiceiurile nutritionale nesanatoase pot cauza depresie

Cercetatorii  de la Universitatea  Navarra si Las Palmas de Grand Canaria au demonstrat  ca ingerarea de grasimi saturate cresc riscul de depresie.  Pe de alta parte, uleiul de masline este un  bun protector  impotriva  acestei afectiuni mentale. Aceste concluzii se bazeaza pe un studiu asupra a 12.059 voluntari si care a durat  6 ani. Voluntarilor li s-a monitorizat dieta si stilul de viata  la inceputul, pe parcursul si la finalul studiului.

Desi cercetatorii implicati in  acest studiu  au confirmat faptul ca nici unul dintre voluntari nu suferea de depresie la  debutul studiului, la finalul acestuia  au fost semnalate  657 de cazuri de depresie  in randul  participantilor  la studiu.  Dintre toate aceste cazuri,  voluntarii cu un consum  ridicat  de  acizi grasi trans (grasimi artificiale  prezente in produsele   de patiserie si fast food, dar si  in  stare naturala  in  unele produse din lapte) prezentau un risc   de depresie de pana la 48% comparativ cu   voluntarii care nu consumau produse care sa contina acizi grasi trans. Mai  mult   studiul a demonstrat  si  un impact  al acestor  grasimi  in raport cu cantitatea   consumata. Efectele  negative  cresteau odata cu cantitatea de acizi grasi trans  consumata.

Aceeasi echipa de cercetatori a investigat  efectul  grasimilor nesaturate  (se gasesc din  abundenta in peste si uleiuri vegetale),  si a uleiului de masline asupra incidentei  depresiei  la consumatori. S-a  constatat  faptul ca aceste grasimi  sanatoase  impreuna cu uleiul de masline sunt  asociate  cu un risc scazut de  a dezvolta  depresie. Asfel rezultatele studiului  sustin  ipoteza  unei   incidente  crescute de imbolnavire in  nordul Europei   spre deosebire de partea sudica  unde  domina  dieta de tip  mediteranean.

Mai mult, studiul sugereaza faptul  ca atat depresia  cat si bolile cardiovasculare sunt  influentate in mod similar de dieta si pot  avea mecanisme  comune  in fazele incipiente.

"
Scrie pe 2011-01-28 de Medical News Today Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul