Ocrelizumab - un nou medicament contra artritei reumatoide

Compania elvetiana Roche Holding AG a anuntat obtinerea unor rezultate pozitive la faza finala a testelor cu ocrelizumab, un medicament experimental impotriva artritei reumatoide, in urma carora s-a demonstrat ca produsul reduce semnificativ simptomele acestei afectiuni. Noul medicament este similar cu Rituxan – fabricat de aceeasi companie si aprobat in tratamentul cancerului si artritei reumatoide – si este dezvoltat de catre unitatea Roche Genentech in colaborare cu Biogen Idec Inc. , din Cambridge, Massachusetts.

Artrita reumatoida (RA) este o tulburare inflamatorie autoimuna, caracterizata prin articulatii rigide, umflate si dureroase. Conform Societatii Nationale a Artritei Reumatoide, aproximativ 20 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune. In faza a treia a testelor, noul produs a atins obiectivele propuse inainte de inceperea studiilor, si anume reducerea semnificativa a simptomelor la pacientii ce sufera de RA sau in cazul celor care au fost testati pozitiv pentru prezenta anumitor anticorpi. Datele obtinute au relevat o proportie de 80% dintre pacienti cu RA seropozitivi.

La aceste teste au participat persoane in cazul carora tratamentul standard, respectiv metotrexat, nu mai dadea randament. Pacientii au fost tratati fie cu ocrelizumab si metotrexat, fie cu metotrexat si placebo. Studiul efectuat a aratat faptul ca administrarea medicamentului in combinatie cu metotrexat atenueaza simptomele bolii atat dupa sase luni, cat si dupa un an de tratament, fiind mai eficienta decat monoterapia cu metotrexat.

Martin Voegtli, analist financiar in cadrul Kepler Capital Markets, preconizeaza ca lansarea pe piata a noului produs va avea loc in 2012 si estimeaza ca vanzarile se vor concretiza in venituri de peste un milion de dolari. In prezent, companiile Roche si Biogen impart profiturile obtinute in urma comercializarii de Rituxan pe teritoriul Statelor Unite, proportiile stabilite fiind de 60% – Roche si 40 de procente –Biogen. In urma aprobarii produsului de noua generatie, Biogen ar primi 30% din vanzarile ambelor produse (Rituxan si ocrelizumab).

Desi noul medicament si-a demonstrat eficacitatea, acesta a fost asociat unui numar crescut de infectii grave. Karl-Heinz Koch, analist in cadrul Helvea, este de parere ca acest lucru ar putea constitui un dezavantaj in tratamentul cu ocrelizumab, in ciuda faptului ca remediile contra RA sunt, de obicei, corelate cu o rata mare de infectii. In acest sens, la viitoarele reuniuni stiintifice vor fi prezentate analize de siguranta mai amanuntite, precum si informatii detaliate privind eficacitatea produsului.
Scrie pe 2009-12-30 de Reuters Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul