OMS: „Virusul H1N1 nu a depasit inca punctul culminant!”

In timp ce numarul de cazuri noi de gripa porcina a scazut dramatic in intreaga lume in ultimele doua luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu este pregatita sa declare ca pandemia s-a incheiat. Oficialii organizatiei spun ca vor sa mai astepte cateva saptamani, pentru a vedea daca nivelul in crestere al infectiei cu acest virus in Africa de Vest, precum si riscul adus de lunile de iarna in emisfera sudica vor declansa un nou val de imbolnaviri, inainte de a declara ca pandemia a iesit din Faza a 6-a, cel mai ridicat grad de alerta, si a depasit punctul culminant.

Comitetul de Urgenta din cadrul OMS avertizeaza ca este prematur sa declare ca virusul gripal H1N1 a atins punctul culminant in toate regiunile globului, arata un articol din Associated Press. Anuntul vine dupa ce comitetul s-a reunit, acum doua zile, pentru a analiza cele mai recente statistici ale activitatii virusului in intreaga lume.

„Cei 15 membri ai corpului de reglementare ce fac recomandari confidentiale directorului general al OMS, dr. Margaret Chan, au deliberat timp de doua ore. Acestia au decis in final ca exista prea multe aspecte neclare in modul cum actioneaza virusul pandemic, chiar daca numarul imbolnavirilor de gripa porcina pare sa scada in America de Nord si Europa”, raporteaza agentia de stiri Reuters. „Dr. Keiji Fukuda, expertul principal al OMS in domeniul gripei, a declarat miercuri reporterilor ca preocuparile majore ale comitetului sunt reprezentate de nivelurile in crestere ale infectiei in Africa de Vest, precum si de riscul de imbolnavire in lunile de iarna in emisfera sudica”, se mai precizeaza in articolul respectiv.

„Desi era de asteptat ca membrii comitetului sa anunte depasirea nivelului de varf in ce priveste focarul de gripa H1N1, acestia au declarat ca au nevoie de mai mult timp si de informatii suplimentare despre activitatea virusului pentru a evalua cu acuratete situatia, recomandand totodata ca peste o luna sa aiba loc o noua reuniune”, apare postat pe blogul Booster Shots al Los Angeles Times.

„Virusul H1N1, care a aparut in America de Nord in luna martie a anului trecut, s-a raspandit cu o repeziciune de neasteptat, infectand milioane de oameni”, publica Reuters intr-un al doilea articol, care examineaza definitia stadiului final al unei pandemii de gripa, cunoscut sub denumirea de „perioada post-pandemica”. Agentia de stiri raporteaza ca „s-a confirmat ca virusul H1N1 a ucis 16.000 de oameni [in intreaga lume], insa va mai trece inca un an sau doi de la stingerea pandemiei pentru a se stabili cu exactitate bilantul victimelor, conform reprezentantilor OMS”.

Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Reuters a facut publica decizia cu care se confrunta OMS: „Indiferent de ce se intampla, unii oficiali din domeniul sanatatii publice se tem ca natura moderata a pandemiei H1N1, ce a izbucnit in luna aprilie si acum este pe sfarsite in America si in Europa, ii poate face pe oameni impasibili la urmatorul val de gripa. Exista in continuare riscul ca gripa porcina sa se intoarca, asa cum s-a intamplat in trecut si cu alte virusuri.” Articolul contine comentariile expertului CDC (Centrul de Control al Bolilor – n.t.) Nancy Cox, care este si membru al Comitetului de Urgenta din cadrul OMS, precum si ale expertului Peter Sandman, ce abordeaza sarcina complicata de a comunica riscul de gripa.

Acestia spun ca activitatea virusului pandemic trebuie sa se reduca semnificativ pentru ca gripa sa fie incadrata intr-un grad de alerta mai scazut, iar OMS nu este convinsa ca nu vor izbucni si alte valuri de imbolnaviri. Organizatia avertizeaza guvernele lumii ca trebuie sa se pregateasca si pentru aceasta situatie, tinand cont ca valurile de gripa pot aparea si la un interval de cateva luni intre ele.

In consecinta, expertii OMS nu vor confirma ca gripa porcina a intrat in perioada post-pandemica pana cand activitatea acestei boli nu va reintra in parametrii normali pentru gripa de sezon. „Nu exista un buton de oprire pentru pandemia de gripa. Nu avem de-a face cu un eveniment singular. Ceea ce trebuie sa observam este daca activitatea virusului H1N1 devine similara cu comportamentul altor virusuri sezoniere”, a explicat purtatorul de cuvant al OMS, Gregory Hartl.

Evolutia gripei la nivel mondial

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial pandemia de gripa H1N1 pe 11 iunie anul trecut, gripa porcina marcand astfel prima pandemie globala in 40 de ani. Anuntul insemna ca virusul gripal se raspandea de la o persoana la alta intr-o maniera sustinuta, depasind teritoriul Americii de Nord, unde se pare ca a aparut. Pana la data de 11 iunie, gripa progresase oficial in Faza a 6-a pe scara OMS de alerta a pandemiei. Acest stadiu este definit prin „focare la nivelul comunitatilor aparute in cel putin o alta tara dintr-o regiune diferita a OMS, pe langa criteriile ce apartin de Faza a 5-a. Desemnarea acestei faze finale indica faptul ca izbucnirea unei pandemii globale este iminenta.”


Criteriile definite in Faza a 5-a includ raspandirea virusului de la om la om in cel putin doua state din aceeasi regiune OMS. Organizatia a declarat intrarea in aceasta faza pe 29 aprilie 2009, ceea ce insemna ca noua tulpina a virusului H1N1 de gripa A, care a aparut prima data in Mexic, se transmitea regulat intre oameni ce nu fusesera in locul de origine a gripei.

Decizia OMS de a ridica gradul de alerta in ce priveste gripa porcina s-a facut tinandu-se cont de trei factori: noutatea tulpinei de virus; daca aceasta provoaca efecte grave; usurinta cu care se transmite de la o persoana la alta. Faza a 4-a este caracterizata prin „raspandire verificata de la om la om a unui virus cu transmitere de la animal la om sau intre animale, capabila sa provoace focare la nivel de comunitate”. Desi arata o intensificare a riscului de pandemie, acesta faza nu inseamna ca pandemia de gripa este inevitabila.

Daca in Faza 1 virusul se raspandeste doar la animale, Faza a 2-a poate aduce transmiterea acestuia de la animale la om, anuntand o potentiala amenintare de pandemie, in timp ce in Faza a 3-a pot exista cazuri de infectie la oameni, dar fara un grad de transmitere de la o persoana la alta suficient de ridicat pentru a cauza izbucnirea unor focare la nivel de comunitate.

Decizia de declarare a pandemiei le transmite guvernelor mesajul de a aloca mai multe fonduri pentru luarea masurilor de protectie si tratament, iar companiilor producatoare de medicamente – sa accelereze dezvoltarea unui vaccin contra gripei porcine, insa nu indica neaparat ca virusul provoaca mai multe imbolnaviri sau decese.

Bilantul imbolnavirilor

Desi s-au inregistrat decese, majoritatea persoanelor care au contractat virusul gripal H1N1 au avut manifestari usoare ale bolii. In ciuda acestui fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul deceselor confirmate in intreaga lume intre aprilie 2009 si sfarsitul lunii februarie 2010 s-a ridicat la 16.000. Totusi, organizatia precizeaza ca bilantul deceselor va putea fi stabilit cu exactitate abia dupa un an sau doi. Autoritatile din domeniul sanatatii estimeaza anual numarul de persoane ucise de gripa sezoniera utilizand anumite modele statistice, care nu au fost inca dezvoltate pentru a determina decesele cauzate de gripa porcina.

Prognozele de pandemie anuntau ca aproximativ 300.000 de canadieni vor necesita spitalizarea in urma contractarii acestui virus. Health Canada raporteaza ca – incepand cu data de 13 februarie – in jur de 8.600 de oameni au fost internati in spital din cauza gripei porcine. Dintre acestia, 1.449 au ajuns in unitati de terapie intensiva, iar numarul deceselor confirmate a fost de 423. In primele sase saptamani ale anului 2010, o persoana a murit de gripa porcina, iar alte sapte au avut nevoie de ingrijiri medicale ce au presupus spitalizarea. Pe 27 ianuarie, Agentia canadiana de Sanatate Publica a declarat ca al doilea val de gripa s-a apropiat de sfarsit.

Ultima pandemie – gripa din Hong Kong, aparuta in 1968 – a ucis aproximativ un milion de oameni. Gripele obisnuite de sezon provoaca intre 250.000 si 500.000 de decese anual. Dr. Keiji Fukuda, din cadrul OMS, a avertizat Consiliul Europei sa nu ramana impasibil in fata gripei porcine, chiar daca aceasta nu a fost la fel de grava ca alte pandemii, ce au facut milioane de victime in decursul ultimului secol. „A considera ca aceasta pandemie este una falsa inseamna a ignora istoria recenta si stiinta, si a trivializa moartea a peste 16.000 de oameni, precum si numarul mare de complicatii grave pe care le-au suferit atatea persoane”, arata acesta.
Oficialii organizatiei spun ca raul cel mai mare poate sa fi trecut, sau poate ca urmeaza sa vina, in conditiile in care virusul poate suferi mutatii si se poate combina cu gripa aviara, ceea ce ar insemna dezvoltarea unui al treilea val de imbolnaviri, posibil mult mai periculos.

Inovatii stiintifice in producerea vaccinurilor

In alta ordine de idei, un articol aparut in Wall Street Journal prezinta initiativa oamenilor de stiinta de a gasi o modalitate mai rapida de producere a vaccinurilor, prin experimente cu plantele de tutun. „Vaccinurile gripale sunt dezvoltate in mod traditional in ouale de gaina. Desi aceasta tehnica este una inceata si costisitoare, companiile producatoare nu si-au manifestat interesul de a o imbunatati in ultimii 60 de ani”, arata jurnalistul Wall street Journal. „Nevoia urgenta de a gasi o metoda mai buna a aparut anul trecut”, odata cu izbucnirea pandemiei de gripa H1N1.

Articolul detaliaza munca unui consortiu ce testeaza vaccinuri pe baza de plante ca tratament impotriva gripei porcine, consortiu care a primit recent fonduri de 40 de milioane de dolari din partea Defense Advanced Research Projects Agency pentru a produce 10 milioane de doze de vaccin antigripal H1N1. Se asteapta ca Texas A&M, impreuna cu G-Con sa investeasca 21 de milioane de dolari in acest proiect, cunoscut sub denumirea de GreenVax. Articlolul mentionat mai examineaza si avantajele dezvoltarii de vaccinuri din plante, in contrast cu cele obtinute din oua de gaina, si descrie modul in care cercetatorii au putut produce proteina din virusul H1N1 – „nucleul vaccinului” – din plante de tutun.

GreenVax spera sa produca primele 10 milioane de doze de vaccin H1N1 in decurs de 12 luni. Testele clinice pe subiecti umani realizate la scara larga vor incepe in 2011 si pot dura pana la 18 luni. Aceasta noua configuratie ar putea servi in viitor si la producerea altor vaccinuri.

Surse: Medical News Today, CBC News


Scrie pe 2010-02-26 Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul