Ortorexia – cand obsesia de a manca sanatos devine o boala

Ortorexia – cand obsesia de a manca sanatos devine o boala

Frecventa si totusi putin cunoscuta, ortorexia este o maladie care trebuie tratata. Ortorexia este o boala care se asociaza tulburarilor de nutritie. Termenul  provine din greaca "orthos" care inseamna drept, corect, si "orexis" care inseamna apetit. Diferita de anorexie sau de bulimie, ortorexia nu se traduce prin consumul unui volum sau cantitati de hrana neadecvate, ci printr-o adevarata obsesie privind calitatea alimentelor. Pentru pacientul ortorexic, a manca sanatos este o necesitate permanenta.

In cautarea perfectiunii alimentare, persoanele cu o astfel de obsesie pot ajunge la epuizare psihica si se pot expune excluziunii sociale. Ortorexicii refuza sa introduca in alimentatie alimente care ne fac placere, chiar daca e vorba de o cantitate redusa. In functie de individ, aceste alimente interzise pot fi dulciurile, carnea, branza, sau alimentele non-biologice.

Chiar si cea mai mica cantitate din aceasta categorie declarata nesanatoasa, provoaca o culpabilitate si o profunda angoasa.Ortorexia afecteaza in principal persoanele adulte, cu o prevalenta mai mare in cazul femeilor si al sportivilor. Totusi, este dificil de stabilit cu precizie un profil precis al ortorexicilor, majoritatea nu se considera bolnavi si nu consulta un specialist. In cazul adolescentilor, in special al adolescentelor, aceasta tulburare poate ascunde o alta  problema cum ar fi anorexia si bulimia.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-14 de Top Sante Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul