Oxitocina (hormonul fericirii) ar putea contribui la tratarea anorexiei

Oxitocina (hormonul fericirii) ar putea contribui la tratarea anorexiei

Oxitocina, cunoscuta si sub denumirea de „hormonul fericirii” ar putea deveni un tratament pentru persoanele cu tulburari de nutritie, cum ar fi anorexia nervosa, potrivit unor studii realizate de cercetatorii britanici si cei coreeni. Acestia au constatat ca hormonal  poate influenta tendintele de a dezvolta fixatii cu privire la alimente, care pot ingrasa si la imagini cu forme mai mari ale corpului.

Datele obtinute in cadrul studiilor sugereaza ca oxitocina ar putea deveni un tratament pentru persoanele anorexice pentru a depasi obsesiile nesanatoase legate de alimentatie. Anorexia nervosa afecteaza milioane de persoane la nivel mondial , dar si una din 150 de adolescente britanice, fiind una din principalele cauze de deces asociate sanatatii mintale (fie prin suicid, fie prin complicatii ale starii fizice).

 Anorexia afecteaza in cea mai mare parte femeile, dar si barbatii pot fi diagnosticati cu anorexie. Pe langa tulburarile de nutritie care le afecteaza sanatatea fizica, pacientii cu anorexie  se confrunta adesea cu o serie de dificultati sociale, inclusiv anxietate, hipersensibilitate la emotii negative.

Oxitocina este un hormon eliberat in mod natural in organism dar a fost testat pana acum  ca si tratament pentru o serie de tulburari psihice, sub forma de produs de sinteza. Unele studii au aratat ca prezinta mai multe beneficii in diminuarea anxietatii sociale la persoanele cu autism.

In primul din cele doua studii efectuate, echipa de cercetare a analizat 31 de pacienti cu anorexie si 33 de pacienti sanatosi care au primit fie oxitocina, fie un placebo. Participantilor li sa cerut sa priveasca inainte si dupa ce au luat medicamentul/placebo imagini asociate greutatii corporale, alimente cu multe sau putine calorii, siluete ale unor persoane slabe sau supraponderale.

In timp ce imaginile erau afisate, cercetatorii au masurat rapiditatea cu care participantii le identificau. Daca aveau tendinta sa se  focuseze pe imaginile negative, participantii le identificau mult mai rapid. Rezultatele au aratat ca dupa ce au luat oxitocina,  pacientii anorexici si-au redus concentrarea asupra alimentelor si siluetelor supraponderale.

In al doilea studiu, la care au participat aceiasi participanti, folosindu-se acelasi medicament si acelasi placebo, cercetatorii au testat reactiile la expresii faciale precum nervozitate, dezgust sau fericire. Dupa o doza de oxitocina, pacientii anorexici prezentau o probabilitate mai mica de a se concentra pe imaginile care exprimau repulsie. Potrivit cercetatorilor, cele doua studii sugereaza ca oxitocina reduce tendintele inconstiente de a se concentra pe alimente, forma corpului si emotiile negative ale pacientilor anorexici.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-13 de Reuters Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul