Pacientii europeni ar putea beneficia de Daxas (roflumilast)

Producatorul elvetian de medicamente Nycomed a declarat, la finele saptamanii trecute, ca a primit avizul favorabil al Comitetului de Produse Medicinale destinate Uzului Uman (CHMP), din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului (EMEA), ce recomanda autorizarea Daxas (roflumilast) pe teritoriul Uniunii Europene. Acest medicament este un inhibitor selectiv al enzimei fosfodiesterazei 4 (PDE4), fiind dezvoltat de catre Nycomed in tratamentul bolilor pulmonare obstructive cronice la adulti.

Daxas este indicat in terapia de intretinere a bolilor pulmonare obstructive (obstructia cailor respiratorii, in special cu mucus – n.t.) aflate in stadiu avansat, asociate cu bronsita cronica, la pacientii adulti ce au antecedente de exacerbari frecvente la tratamentul bronhodilator. In cazul in care obtine autorizatia comerciala din partea Comisiei Europene, Daxas va deveni primul medicament dintr-o noua clasa de produse farmaceutice. Nycomed se asteapta sa lanseze noile tablete pe piata din Europa in cursul acestui an.

Comentand pe marginea acestui subiect, Anders Ullman, vicepresedintele executiv al Departamentului de Cercetare si Dezvoltare din cadrul Nycomed, a declarat: „Compania noastra este incantata de avizul pozitiv al CHMP, care recomanda aprobarea medicamentului Daxas in Uniunea Europeana. Daxas este primul dintr-o noua clasa de agenti orali ce trateaza aceasta afectiune deosebit de periculoasa, oferind medicilor si pacientilor o optiune terapeutica de care era mare nevoie, pe langa terapiile inhalate deja existente.”

Un medicament inovator

Reprezentantii companiei farmaceutice au mai precizat ca tabletele Daxas, cu administrare o data pe zi, se adreseaza pacientilor care utilizeaza deja medicamente bronhodilatoare pentru a-si trata afectiunea. Bronhodilatoarele sunt concepute pentru a deschide tuburile bronsice din plamani, facilitand astfel circulatia aerului si curatarea mucusului acumulat la nivelul plamanilor.

Cererea de autorizare inaintata catre EMEA are la baza rezultatele incurajatoare obtinute in urma a patru teste clinice ample, care au demonstrat eficacitatea substantei active roflumilast in tratamentul bolilor pulmonare obstructive simptomatice. In doua dintre aceste studii, ce s-au desfasurat pe parcursul a 12 luni si la care au participat peste 3.000 de pacienti cu boli pulmonare obstructive cronice, terapia cu roflumilast a dus la imbunatatiri semnificative din perspectiva ambelor obiective principale ale testelor: exacerbari moderate pana la severe si pre-bronhodilator FEV11. Efectul tabletelor Daxas nu a depins in nici un fel de administrarea concomitenta a antagonistilor beta2 cu actiune indelungata (long-acting beta2-agonist – LABA).

De asemenea, in alte doua studii de sustinere, in cadrul carora pacientii au fost monitorizati timp de sase luni, spre deosebire de substanta placebo, roflumilast a avut rezultate pozitive si in ceea ce priveste functia pulmonara, fiind administrat impreuna cu tiotropium sau salmeterol, bronhodilatoare cu actiune prelungita utilizate in mod frecvent in tratamentul acestei afectiuni.
Scrie pe 2010-04-26 de Drug Discovery & Development Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul