Paradontita poate fi cauzata de o alimentatie cu prea multe grasimi

O alimentatie bogata in grasimi creste riscul de parodontita. Acesta este verdictul cercetatorilor francezi care au demonstrat recent ca inflamatia paradontului, tesutul de sustinere al dintelui  - gingia, cementul si osul alveolar este asociata cu modificarea florei bacteriene de la nivelul gurii. Aceasta parodontita poate duce chiar la pierderea dintilor in lipsa unui tratament.

Specialistii stiau de o anumita perioada de timp ca o alimentatie bogata in grasimi modifica flora bacteriana intestinala. Ea favorizeaza aparitia anumitor bacterii care creeaza un teren propice aparitiei diabetului. Cercetatorii francezi au demonstrat ca aceleasi bacterii determina si maladiile parodontale. Descoperirea lor explica de ce diabetul si parodontita sunt atat de des asociate la pacienti.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au supus unui regim bogat in grasimi un grup de soareci si au analizat starea gingiilor si a metabolisului acestora. S-a observat ca rozatoarele ce consumau multe grasimi prezentau inflamatii la nivelul tesutului de sustinere al dintilor. Dupa cum declara cercetatorii, acest regim selectioneaza bacterii patogene precum Fusobacterium nucleatum si Prevotella intermedia, bacterii ce genereaza o inflamatie locala. Aceleasi bacterii trec apoi in sange si sunt responsabile de aparitia diabetului tip 2. Astfel, parodontita este un semnal de alarma pentru diabet.

Mergand mai departe, oamenii de stinta francezi au demonstrat ca inflamatia locala generata de aceste bacterii la nivelul dintilor, sau la nivelul intestinului in cazul diabetului, este in parte controlata de estrogeni. Acesti hormoni  prezenti  atat la femei cat si la barbati dar in cantitate mai mare la femei, regleaza sistemul imunitar local.

Cercetatorii explica faptul ca pentru prevenirea acestor riscuri este necesara pastrarea unei flore extrem de diversificate fie ca este vorba de nivelul pielii, al gurii sau intestinului. Cu cat este mai variata, cu atat imunomodularea este educata si eficienta impotriva inflamatiilor si bolilor asociate. Acest lucru se poate obtine printr-o alimentatie foarte variata,  administrarea moderata de antibiotice si o igiena adecvata.

"
Scrie pe 2012-12-17 de Le Point Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul