Pastila pentru prostata care prelungeste viata

O pilula revolutionara care extinde durata de viata a pacientilor cu cancer de prostata in stadiu avansat ar putea ajunge pe piata pana anul viitor.

Primele teste cu acest tratament, denumit acetat de abirateron, au demonstrat ca substanta prelungeste cu patru luni viata persoanelor aflate in ultimele stadii ale bolii. Totusi, avand in vedere ca o parte din studii nu au fost inca finalizate, expertii sunt de parere ca voluntarii inrolati in aceste teste vor trai si mai mult, avand posibilitatea de a petrece cateva luni in plus alaturi de familie si cei apropiati.

Cercetatorii europeni au descoperit ca pacientii tratati cu aceasta pilula in combinatie cu steroizi – terapia conventionala pentru cancerul de prostata avansat – au trait, in medie, 14,8 luni, spre deosebire de doar 10,9 luni – cat supravietuisc cei care iau doar steroizi.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la Congresul Societatii Europene de Oncologie Medicala, ce a avut loc la Milano. La programul de testare au luat parte 1.195 de barbati, din 13 state europene. Acestia au inceput administrarea acetatului de abirateron imediat ce medicii au constatat ca chimioterapia sau alte tratamente sunt ineficiente si cancerul continua sa progreseze.

Opreste productia de testosteron

Producatorul pilulei inovatoare, Johnson & Johnson, spera ca aceasta va fi disponibila in Marea Britanie incepand de anul viitor, desi costurile unui astfel de tratament nu au fost inca stabilite. Dupa lansarea pe piata a pastilei, va trebui ca pacientii sa plateasca ei insisi pentru noul medicament sau sa aplice pentru o finantare din partea Fondului guvernamental de Medicamente pentru Cancer.

Compania va apela insa la Institutul National de Excelenta Clinica (NICE) pentru autorizarea produsului, astfel incat el sa poate fi obtinut gratuit de persoanele inscrise in Serviciul National de Sanatate (NHS). Medicamentul actioneaza prin oprirea productiei de testosteron, un hormon masculin ce incurajeaza cresterea tumorilor.

Cancerul de prostata este cea mai comuna forma a acestei boli in randul barbatilor si a doua cauza principala de deces printre afectiunile oncologice, dupa cancerul de plamani. Anual, in Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer de prostata in jur de 35.000 de persoane, dintre care 12.000 pierd lupta cu aceasta boala.

In functie de gravitatea afectiunii, exista doua tipuri de cancer de prostata: agresiv si non-agresiv. Acesta din urma permite pacientilor sa duca o viata aproape normala; in schimb, pentru barbatii care sufera de cancer in forma agresiva (cam o treime din cazuri), boala este fatala in decurs de 18 luni.

Ce spun specialistii


Dupa cum arata dr. Johan de Bono, de la Institutul londonez de Cercetare in domeniul Cancerului, vestea descoperirii unei astfel de pilule „este deosebit de importanta pentru pacientii cu cancer de prostata si familiile acestora.” „Rezultatele studiilor sunt cu atat mai imbucuratoare cu cat barbatii bolnavi de cancer de tip agresiv au in prezent foarte putine optiuni terapeutice si un prognostic nefavorabil”, a adaugat acesta.

In acelasi timp, unul dintre cei care au finantat dezvoltarea compusului, Malcolm Mason, profesor la Cancer Research UK, este de parere ca Johnson & Johnson va solicita in curand licentierea medicamentului pentru a fi folosit in Marea Britanie. „Speram ca pacientii de aici vor avea acces la noua pilula la cateva luni dupa acordarea licentei”, a declarat acesta.

Noi sperante si pentru femei


Vesti bune si pentru femeile care sufera de cancer ovarian: ultimele studii au aratat ca medicamentul Avastin le poate prelungi viata cu cateva luni. Cercetatorii au constatat ca acest tratament – folosit deja impotriva cancerului de colon avansat, mamar si pulmonar – este capabil sa incetineasca drastic progresia bolii.

Noile descoperiri au fost descrise drept „unul dintre cele mai mari progrese in lupta impotriva acestei afectiuni” realizate in ultimele doua decenii. Aproape 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, dintre care mai mult de jumatate, si anume 4.000, nu supravietuiesc bolii.

Specialistul care a condus studiile, dr. Tim Perren, de la Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, a laudat rezultatele obtinute, apreciindu-le ca fiind „excelente”. Va reamintim ca, in luna august, medicamentul Avastin a starnit numeroase controverse, dupa ce a fost respins de catre NICE in tratamentul cancerului de colon avansat."
Scrie pe 2010-10-15 de Daily Mail Ingrijire si sanatate... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul