Poluarea aerului ar putea creste riscul de diabet

Cercetatorii au observat ca in cazul copiilor care locuiesc in zone cu nivelurile ridicate de poluare  probabilitatea de a dezvolta rezistenta la insulina (un precursor al diabetului tip 2) pana la varsta de 10 ani creste. Studii anterioare sugerau ca femeile care traiesc in zone intens poluate au tendinta sa dea nastere la copii mai mici, iar despre greutatea scazuta la nastere se stie ca mareste riscul de diabet tip 2. Poluantii din aer ar putea de asemena sa interactioneze cu grasimile si proteinele care provoaca leziuni la nivel celular sau duc la cresterea nivelurilor inflamatiei in organism, ambele situatii ar putea cauza rezistenta la insulina, sustin cercetatorii.

Cercetatorii germani au studiat probele de sange prelevate de 397 de copii de 10 ani si au estimat ca expunerea medie a copiilor la poluare cauzata de gazele de esapament. Pentru fiecare 500 in proximitate intre locuinta copilului si cel mai apropiat drum principal, sansele de a dezvolta rezistenta la insulina cresteau cu 7 procente, conform studiului publicat in revista de specialitate Diabetologia.

Cercetatorii planuiesc ca verifice acelasi grup de copii dupa 15 ani pentru a vedea daca cei care s-au mutat in zone cu aer mai curat vor prezenta modificari in ceea ce priveste starea. Rezultatele studiului  sprijina ipoteza conforma careia aparitia diabetului la adulti ar putea fi explicata de expunerea la un anumit mediu in perioada copilariei. Mai mult, unii experti sustin faptul ca in perioada copilarii vulnerabilitatea la poluare este mai mare deoarece plamanii sunt mai mari in relatie cu corpul si au un sistem de aparare mai slab fata de particulele  din aer.

"
Scrie pe 2013-05-10 de The Telegraph Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul