Poluarea atmosferica creste riscul de avort spontan

Poluarea atmosferica creste riscul de avort spontan

Concentratia de particule fine din aer este direct asociata cu o crestere a riscului de avort spontan, potrivit unui studiu realizat in Mongolia. Iarna, femeile din aceasta tara sufera de trei ori mai multe pierderi de sarcina, comparativ cu sezonul cald. Aceasta diferenta intre anotimpuri  are si o explicatie: folosirea intensa a sobelor cu carbune pentru incalzire. Arderea carbunilor este o sursa importanta de particule fine, monoxid de carbon, dioxid de sulf si dioxid de azot, poluanti care se gasesc si in tarile europene, desi intr-o cantitate mai redusa.

Din pacate, impactul lor nefast asupra dezvoltarii fetale si asupra fertilitatii a fost deja demonstrat. Mecanismele care sa explice astfel de consecinte nu sunt pe deplin cunoscute, dar mai multe studii precedente sugereaza ca noxele reduc oxigenarea tesutului fetal, ducand astfel la decesul fatului. Este acelasi mecanism care explica cresterea riscului de avort spontan la femeile expuse fumatului pasiv.

Cercetatorii americani au observat ca in locuintele a 1219 femei mongole monitorizate intre 2009 si 2011 concentratiile in poluanti erau de 8 ori mai  mari fata de recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In medie,  se estimeaza ca aceasta concentratie atmosferica in poluanti se imparte la cinci pentru a reduce pic-ul care se inregistreaza iarna. Chiar si asa, frecventa pierderilor de sarcina observata vara, este prea ridicata, ceea  ce-i face pe medici sa indice necesitatea unei imbunatatiri globale a calitatii aerului.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-04-29 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul