Poluarea favorizeaza crizele cardiace

Efectele nefaste ale poluarii sunt  deja cunoscute: cancer pulmonar sau lezarea sistemului respirator. Ele pot fi provocate de particule fine care se gasesc in aer. Dupa cum arata un studiu realizat de doua universitati americane, din Michigan si Washington si publicat in PLOS Medicine, expunerea la particule din aer ar putea fi asociata cu o ingrosare mai rapida a arterelor, chiar si la persoanele santoase . De asemenea ar putea creste riscul de accident cerebrovascular si de criza cardiaca.

Cercetatorii au inceput studiul pe un grup de 5500 de persoane din Statele Unite prin efectuarea unor teste cu ultrasunete pentru masurarea grosimii arterei carotide a fiecarui participant, notand totodata si adresa  fiecaruia dintre participanti la studiu. Dupe ce au verificat calitatea aerului in orasele in care studiul a fost realizat, cercetatorii au luat in calcul variabilele, inclusiv proximitatea strazilor principale si a autostrazilor, ceea ce a permis studierea cu precizie a calitatii aerului din zona in care traia fiecare participant. Timp de 5 ani, grosimea arterelor participantilor a fost verificata in mod regulat.

In concluzie, cercetatorii sustin ca expunerea la concentratii ridicate de particule fine, prezente in aerul poluat determina o ingrosare mai  rapida a arterelor. In schimb, reducerea nivelului de poluare este direct legata de o ingrosare mai lenta a arterelor. Astfel, persoanele care traiesc in zonele cele mai poluate ale oraselor prezinta un risc de accident cerebrovascular mai mare cu 2% in raport cu persoanele care traiesc in zone cele mai putin poluate din aceeasi regiune metropolitana.

"
Scrie pe 2013-04-26 de Top Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul