Protectoarele gastrice reduc semnificativ complicatiile digestive cauzate de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Un studiu recent confirma scaderea riscului complicatiilor digestive cauzate de medicamentele AINS, daca acestea din urma au fost administrate in combinatie cu un protector gastric. Antiinflamatoarele  nesteroidiene, frecvent utilizate pentru maladiile reumatismale, sunt medicamente extrem de eficiente, dar care utilizate singure cresc riscul complicatiilor grave pe plan digestiv, hemoragii, ulcere. De ani buni, in practica curenta, foarte multi medici, desi nu toti, prescriu sistematic impreuna cu aceste AINS si alte medicamente, protectoarele gastrice din clasa inhibotorilor de pompa de protoni. Acest principiu, logic pe plan teoretic si in mare parte adoptat de medici, tocmai a fost confirmat de un studiu international publicat in ultimul numar al revistei Arthritis & Rheumatism. 

Acest studiu s-a axat pe monitorizarea pacientilor care au primit un tratament antiinflamator cu molecule considerate mai putin agresive pentru mucoasa stomacala, precum coxib, (de tipul Celecoxib), ceea ce creste relevanta rezultatelor. Studiul, finantat de laboratoarele Astraseneca (comercializeaza un protector gastric) dar realizat la universitatea Erasmus (Rotterdam, Olanda), cu suportul King’s College (Londra), a doua centre din Italia si al departamentului de Epidemiolgie al Universitatii Harvard (Statele Unite). Studiul ce a prelucrat baze de date din trei tari europeene;  81.000 de persoane luasera coxib, timp de 30 de zile. In total 256 de pacienti (0,3%) au prezentat complicatii. Doar 14.416 dintre pacienti primisera o reteta pentru coxib in combinatie cu un protector gastric.

Spre deosebire de cei  care au beneficiat de un protector gastric timp de 80% din zilele in care au urmat tratamente cu AINS, persoanele care nu au asociat un protector gastric decat 20% din timp sau deloc. Efectul a fost imediat, deoarece cei din cea de-a doua categorie au raportat de doua ori mai multe episoade de intoleranta gastrica decat primii. De fapt, fiecare zi de tratament cu coxib dar in lipsa unui protector gastric creste riscul de complicatii.

Cu multi ani in urma, un mare studiu realizat in Franta si publicat in British Medical Journal a concluzionat ca 134.000 de spitalizari se datorasera anual efectelor secondare ale medicamentelor. Acelasi studiu a relevat si faptul ca doar cateva molecule erau in mod special implicate in cazurile care au necesitat spitalizare, in special AINS, dar si anticoagulantele. Hemoragiile digestive reprezentau 22% din aceste cazuri (in 9 cazuri provocate de un antiinflamator, si in 13 cazuri provocate de un anticoagulant).

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-04-27 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul