Posibil tratament pentru degenerescenta maculara si retinita pigmentara

Un studiu realizat de cercetatorii americani a aratat ca steroizii cuplati cu dendrimeri targheteaza celulele distructive cu rol in neuroinflamatie, fara sa afecteze restul ochiului si pastrand vederea. Oamenii de stiinta au dezvoltat  un sistem cu eliberare prelungita pe baza unui nanodispozitiv.  Studiul experimental realizat pe sobolani, initiat si realizat in mare parte la Wayne State University a demonstrat ca administrarea nandispozitivului in  micrograme ar putea asigura neuroprotectie cel putin pentru o luna.

Atat degenerescenta maculara senilacat si retinita pigmentara sunt cauzate de neuroinflamatie,  care lezeaza in mod progresiv retina si poate duce la orbire. Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii la americanii in varsta, afectand peste 7 milioane de persoane, potrivit datelor Institutului National de Sanatate din SUA (NIH). Retinita pigmentara cuprinde mai multe afectiuni genetice care lezeaza retina si afecteaza unul din 4000 de americani, potrivit aceluiasi institut.

Cercetatorii implicati in acest studiu au declarat nu exista  nici un tratament ce ar putea vindeca  vreuna din cele doua boli, dar un tratament eficient ar putea oferi speranta milioanelor de pacienti din intreaga lume. Prin sistemul cu dendrimeri cercetatorii au reusit sa activeze tinta, celulele microgliale; aceastea sunt celule imune responsabile de indepartarea materialului lezat. Cand sunt activate, aceste celule actioneaza la nivelul neuroinflamatiei, responsabila pentru ambele afectiuni.

Dendrimerii au structuri asemanatoare unor copaci, si sunt transportori polimerici non-citotoxici. In mod surprinzator, celulele microgliale activate din retina intrata in procesul de degenerare, selecteaza dendrimerii si ii retin pentru cel putin o luna de zile.  Medicamentul este eliberat in aceste celule im mod prelungit de catre dendrimer, oferind retinei neuroprotectie.

La sobolani, acest tratament a redus neuroinflamatia si  a protejat vederea prin prevenirea lezarii fotoreceptorilor din retina. Desi steroizii ofera doar protectie temporara, per total, tratamentul asigura ameliorare prelungita. Cercetatorii cred ca aceasta tehnologie in curs de patentare cu un potential translational semnificativ  va continua sa evolueze prin colabararea centrelor medicale si univesritatilor implicate (Johns Hopkins, Mayo Clinic si Wayne State).

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-12-16 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul