Preocuparea de a slabi poate avea efecte negative, mult mai eficienta este imbunatatirea starii de sanatate

Dietele si alte eforturi menite sa scada greutatea pot favoriza cresterea in greutate, cu un impact negativ asupra sanatatii, potrivit studiului efectuat de doi cercetatori din Statele Unite. Recomandarea lor pentru cei care vor sa piarda in greutate este imbunatatirea starii de sanatate.

Desi specialistii in nutritie au cele mai bune intentii atunci cand sustin beneficiile scaderii in greutatate, rezultatele studiului arata ca atunci cand interpretarea datelor nu porneste de la premisa ca grasimea este daunatoare, este evident faptul ca riscurile de imbolnavire si deces au fost mult exagerate. Din acest motiv, autorii studiului sunt de parere ca initierea unor campanii care sa promoveze un comportament nutritional sanatos ar avea efecte pozitive atat pentru supraponderali cat si pentru cei cu greutate normala.

Rezultate studiului nu vin in sprijinul ideilor traditionale referitoare la pierderea in greutate, dimpotriva. Astfel, pierderea in greutate nu prelungeste viata, si nici oricine poate sa slabeasca, sa-si mentina greutatea cu ajutorul dietelor, exercitiilor si vointei. Pentru cercetatorii de la University of California, Davis Department of Nutrition si de la Applied Research Centre in Health and Lifestyle Interventions de la Coventry University implicati in acest studiu, slabitul nu este singura alternativa a celor supraponderali pentru  a-si imbunatati starea de sanatate iar obezitatea nu reprezinta o presiune economica asupra societatii.

In schimb, energia canalizata pentru pierderea in greutate nu are drept rezultat un organism mai sanatos. Mai mult, orice dieta care a esuat nu trebuie tratata  ca un un experiment ce nu a functionat, deoarece fluctuatiile de greutate implica o serie de riscuri care pot conduce la sentimentul de vina, anxietate, si chiar tulburari alimentare.

Desi nu exista dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive asupra starii de sanatate ca urmare a pierderii in greutate, aceasta orientare s-a dovedit nefasta. Recomdarea autorilor studiului pentru cei responsabili de starea sanatatii populatiei este o abordare bazata pe principii etice si dovezi relevante, mai precis una orientata spre dezvoltarea unor obiceiuri de nutritie sanatoase decat spre controlul greutatii corporale.

Studiul subliniaza faptul ca schimbarile benefice in evolutia starii de sanatate sunt asociate cu imbunatatirea indicatorilor de sanatate, fara modificari de greutate si alte aspecte negative ce apar atunci cand suntem preocupati de pierderea in greutate. 

"
Scrie pe 2011-01-25 de Medical News Today Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul