Preveniti deshidratarea ! Pe langa temperaturile ridicate din timpul verii, specialistii indica alte 6 cauze surprinzatoare

Preveniti deshidratarea ! Pe langa temperaturile ridicate din timpul verii, specialistii indica alte 6 cauze surprinzatoare

Organismul uman e compus in medie din 60% apa. Este suficient uneori da pierdem 2% pentru ca starea noastra de spirit sa se modifice, nivelul de energie sa scada si functiile cognitive sa functioneze mai incet. Descoperiti ce poate provoca deshidratarea si cum poate fi prevenita.

Diabetul. Persoanele cu diabet, in special cele care nu stiu ca sufera de aceasta boala, prezinta un risc crescut de deshidratare. Atunci cand niveul de zahar din sange este prea ridicat, corpul incearca sa se debaraseze de acest exces de glucoza marind secretia de urina. Daca sunteti diabetic, va este sete des sau mergeti frecvent la toaleta, discutati cu medicul pentru un test de glicemie.

Ciclul menstrual. In aceasta perioada a lunii este indicat sa consumati mai multe lichide. Estrogenul si progesteronul influenteaza nivelurile de hidratare din organism. Iar cand nivelul acestora scapa de sub control, un surplus de apa este indicat pentru a ramane hidratata. In plus, cantitatea de sange pierduta afecteaza nivelul de lichide din organism.

Sindromul de colon iritabil. Deoarece aceasta afectiune impune eliminarea fructelor si legumelor bogate in apa, se reduce fara sa bagam de seama aportul de lichide zilnic. Aceasta afectiune se asociaza cu deshidratarea si din  cauza unor simptome specifice precum diaree.

Hipertensiunea. Numeroase medicamente, din care un numar semnificativ trateaza hipertensiunea, actioneaza precum diureticele. In acest se produce mai multa urina si creste riscul de deshidratare.

Stresul. Daca sunteti permanent sub presiune glandele suprarenale se epuizeaza si provoaca insuficienta suprarenala. Problema e ca aceste glande produc aldosteron, un hormon care ajuta la reglarea nivelurilor de lichid  si electroliti din organism. Atunci cand va confruntati cu situatii stresante, nu ezitati sa cresteti aportul de lichide dar si sa eliminati stresul.

Suplimentele alimentare. Anumite plante (patrunjelul, papadia, cardama/cresonul)  cresc secretia de urina, ceea ce poate duce la deshidratare. Daca intentionati sa luati un anumit supliment, consultati-va medicul sau farmacistul pentru a afla de posibilele efecte secundare precum deshidratarea. Totusi, setea este mesajul pe care-l transmite organismul pentru a va indica un deficitul de apa.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-06-12 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul