Primul succes pentru o terapie celulara a retinei in afectiuni precum degenerescenta maculara

Doua paciente au primit cu succes o grefa de celule souche in retina. Este vorba de prima etapa spre tratamentul anumitor afectiuni ale retinei precum degenerescenta maculara asociata varstei si care afecteza vederea a milioane de oameni din intreaga lume.

Celule ale epiteliului pigmentar alretinei derivate din celule souche embrionare umane au fost grefate la doua paciente care aveau  aveau vederea afectata. Prima pacienta in varsta de 70 de ani  suferea de degenerescenta maculara senila, iar cea de-a doua pacienta in varsta de  50 de ani avea maladia Stargardt, o forma de rinopatie pigmentara ale carei  urmari la nivel vizual sunt comparabile cu cele ale degenerescentei maculare.

Examinarea celor doua paciente la patru luni dupa grefa face obiectul unui articol aparut in The Lancet.  Trebuie mentionat de la inceput ca aceste doua persoane nu si-au recapatat vederea astfel incat sa citeasca sau sa distinga obiectele de la distanta, acesta nefiind scopul experimentului. Dar  testele au arata o mica ameliorare a acuitatii vizuale la cele doua paciente dupa patru luni de la interventie.

Inainte de toate, trebuie mentionat faptul  ca procedeul a fost validat. Injectarea celulelor ale epiteliului pigmentar al retinei, al carui rol este vital pentru buna functionare a ochiului, nu a provocat nici reactie de respingere, nici formarea de tumori.

In ciuda sperantelor generate de acest experiment, un tratament pentru degenerescenta maculara forma uscata ne  va fi comercialiazat decat peste un numar de ani. In plus forma umeda este doar tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor actuale. Depistarea din timp a primelor zone este primordiala pentru a incetini la maximum evolutia bolii.

Degenerescenta maculara asociata varstei este o patologie oculara care poate duce la orbire si   afecteaza in special persoanele in varsta. Aceasta distruge treptat centrul retinei si se manifest sub doua forme, cea umeda cu evolutie rapida, si cea uscata mai lenta dar la fel de grava. Exista tratamente pentru a stopa evolutia formei umededar nu xista tratamente pentru forma uscata care afecteaza viata de zi cu zi  a bolnavilor.

"
Scrie pe 2012-01-27 de Sicences et Avenir Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul