Privitul excesiv la televizor poate afecta inteligenta verbala a copilului

Privitul excesiv la televizor poate afecta inteligenta verbala a copilului

Studii  anterioare sugerau o legatura intre privitul excesiv la televizor si un comportament antisocial, tendinta de a fi deprimat si chiar consumul excesiv de alimente. Cercetatorii japonezi au descoperit recent ca expunerea excesiva a copiilor la televizor duce la cresterea materiei cenusii in regiunea cortexului fronto-polar, regiunea cea mai anterioara a cortexului prefrontal. Marirea volumului materiei cenusii in acest loc este de fapt asociata cu scaderea inteligentei verbale, potrivit cercetatorilor de Tohoku University (Sendai).

In cadrul studiului au fost monitorizati 276 de copii cu varste intre 5 si 18 ani care priveau la televizor intre 0 si 4 ore pe zi, in medie 2 ore pe zi. Testele de imagistica prin rezonanta magnetica au aratat ca acei copii care petreceau cel mai mult timp in fata televizorului aveau mai multa materie cenusie la nivelul cortexului frontopolar. Potrivit datelor publicate in revista stiintifica Cerebral Cortex, copii cu un IQ superior sunt cei o densitate corticala mai redusa.

Dar cum poate materia cenusie sa dauneze capacitatilor cognitive? Cercetatorii japonezi  explica acest fenomen comparand materia cenusie a copiilor  cu corpolenta. Asa cum alimentatia trebuie monitorizata pentru ca supraponderabilitatea dauneaza sanatatii, asa si  densitatea cortexului frontopolar trebuie sa fie redusa in timpul copilariei pentru a functiona corect mai tarziu.

Este dificil de spus daca televizorul este inamicul bunei dezvoltari neuro-cognitive la copil. Daca acest studiu sugereaza o legatura intre cele doua, nimic nu dovedeste  ca televizorul dauneaza in mod direct  creierului. Cercetatorii nu exclud posibilitatea ca lipsa unor activitati precum sportul si lipsa activitatilor sociale cauzate de privitul excesiv la TV sa perturbe capacitatile intelectuale.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-14 de Top Sante Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul