Probioticele asociate cu un risc mai scazut de alergii la copii

Copiii ale caror mame au luate probiotice in timpul sarcinii si care au primit suplimente alimentare cu bacteriile „bune” cat mai devreme ar putea aveau un risc mai mic de alergii decat alti copii, dar riscul mai scazut nu este valabil si pentru astm. Pe baza cercetarilor efectuate, probioticele au un rol protector fata de alergii dar  datele sunt insuficiente pentru a face recomandari. Bacteriile care traiesc in intestin si in tractul digestiv au fost asociate cu sanatatea sistemului imunitar. Asadar un aport suficient de probiotice (microorganisme asemenea celor din iaurt si drojdie cu efect benefic asupra echilibrului de  microbi intestinali) ar putea  contribui la un sistem imunitar sanatos.

Avand in vedere ca atat alergiile cat si astmul sunt declansate de reactii imune hipersensibile, o serie de studii s-au axat pe evaluarea efectelor suplimentelor cu probiotice asupra acestor afectiuni. In cadrul studiilor s-au folosit cel mai adesea suplimente cu probiotice sub forma de pilule deoarece dozarea era mai usor de controlat, dar nu exista nici un motiv sa credem ca cele din iaurt nu sunt la fel de eficiente. Echipa de cercetatori a analizat datele a 25 de studii in care au fost administrate suplimente pe perioada sarcinii sau in primul an de viata al bebelusului.

Toate aceste studii comparau mamele si copiii desemnati aleatoriu  sa ia probiotice cu cei care primisera un placebo. Probioticele au fost administrate zilnic, timp de cateva luni pana la un an. Studiile urmareau identificarea alergiilor la polen, arahide sau depistarea simptomelor de astm pe baza chestionarelor completate de parinti. Copiii expusi la probiotice inca de cand se aflau in pantecul mamei si au primit suplimente dupa nastere prezentau un risc de alergie cu 12% mai mic fata de copiii din grupul de control. Dar riscul de alergie nu era mai mic atunci cand copiii primeau probiotice doar dupa nastere. Nu s-au constatat diferente in ceea ce priveste riscul de astm.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-08-23 de Reuters Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul