Probioticele: strategie de marketing sau tratament miraculos?

Probioticele sunt microorganisme similare cu cele care se gasesc in mod natural in intestin. Aceste bacterii bune contribuie la vindecarea multor probleme de sanatate si stimuleaza sistemul imunitar. O alimentatie bogata in probiotice (diverse tipuri de iaurt, suplimente alimentare) aduce un plus de bacterii sanatoase sistemului digestiv, astfel incat absorbtia de nutrienti si vitamine devine mai eficienta, imbunatatindu-se totodata si digestia. Odata cu imbunatatirea procesului de digestie, vei observa ca ai mai multa energie.

Prin stimularea sistemului imunitar, probioticele impiedica actiunea virsurilor de a cauza diverse afectiuni. Unele tulpini de probiotice suprima dezvoltarea anumitor bacterii daunatoare, reducand reactia organismului la boala  prin diminuarea raspunsului inflamator. In cazul unor boli gastrointestinale greu de tratat cu medicamente conventionale, utilizarea probioticelor a dat rezultate pozitive. Pentru sindromul de colon iritabil si boala Crohn terapia cu probiotice pe o perioada mai indelungata s-a dovedit eficienta. Studii clinice sugereaza ca anumite probiotice pot ajuta la mentinerea remisiei colitelor ulcerative.

Femeile care incearca sa reduca grasimea de pe abdomen pot apela la probiotice. Un studiu aparut in The British Journal of Nutrition a demonstrat ca probioticele contribuie la diminuarea nivelului de leptina, un hormon care regleaza apetitul si scade nivelul bacteriilor intestinale asociate obezitatii. Probioticele pot de asemenea modifica permeabilitatea peretelui intestinal, prevenind moleculele care favorizeaza inflamatia sa patrunda in sange. Aceasta proprietate a probioticelor previne o reactie in lant care conduce la afectiuni precum diabet, obezitate, intoleranta la glucoza.

Probioticele s-au dovedit eficiente si in cazul copiilor. Tractul digestiv al bebelusului este steril inainte de nastere, dar este colonizat cu bacterii bune, dupa ce copilul trece prin canalul de nastere sau in timpul alaptarii. Cei care nu sunt alaptati sau se nasc prin cezariana sau ale caror mame nu au o flora intestinala suficienta pot beneficia de pe urma probioticelor. Diferite tulpini de probiotice ofera diverse beneficii. Lactobacillus rhamnosus stimuleaza sistemul imunitar si reduce simptomele de raceala si gripa prin combaterea infectiilor virale si bacteriene, dar si prin cresterea anticorpilor in organism. Lactobacillus rhamnosus reduce inflamatia, accelereaza metebolismul care diminueaza grasimea de pe abdomen si indicele de masa corporala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2014-03-17 de Fox News Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul