Procesele de preparare termica prin care carnea capata o culoare maronie cum ar fi prajirea sau gratarul  produc substante chimi

Procesele de preparare termica prin care carnea capata o culoare maronie cum ar fi prajirea sau gratarul produc substante chimi

Produsii finali de glicare avansata au fost deja asociati cu riscul de boli precum diabetul tip 2.  Acestia se formeaza atunci cand proteinele sau grasimile interactioneaza cu zaharul. Acest interactiune se poate produce in mod natural dar si in timpul procesului de gatire.

Cercetatorii americani (Ichan School of Medicine, Mount Sinai, New York) au testat efectele produsilor finali de glicare avansata asupra soarecilor si oamenilor. Testele pe animale, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, au aratat ca o dieta bogata in acesti compusi afecteaza creierul din punct de vedere chimic. Astfel, se produce o acumulare necontrolata de proteina beta-amiloid, un indicator pentru maladia Alzheimer. In cazul soarecilor care au avut o alimentatie cu un nivel scazut de produsi finali de glicare amiloida s-a observat preventia productiei defectuoase de amiloid.

O analiza pe termen scurt a unui grup de 60 de persoane sugereaza o legatura intre nivelurile ridicate de produsi finali de glicare avansata in sange si declinul cognitiv. Cercetatorii au concluzionat ca dementia asociata varstei poate fi intamplator asociata nivelurilor ridicate de produsi finali de glicare avansata prezenti in anumite alimente, iar adaptarea alimentatiei pentru a reduce aportul de astfel de substante ar putea fi integrata intr-o strategie eficienta de tratament.

Asemeni altor studii precedente privind maladia Alzheimer, studiul de fata sugereaza ca strategiile de preventie pot reduce prevalenta bolii Alzheimer. Diabetul a fost deja asociat cu un risc crescut de dementa, iar acest studiu aduce noi informatii despre procesele moleculare prosibile ce ar putea conecta cele doua afectiuni. Trebuie remarcat faptul ca persoanele din acest studiu nu sufereau de dementa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-02-25 de BBC Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul