Produsele lactate cu un conţinut redus de grăsimi nu au impact asupra greutăţii corporale la copii

Un studiu recent realizat de cercetătorii din Australia sugerează că un consum redus de grăsimi saturate provenite din lactate nu îi ajută să slăbească  pe copii. Astfel, s-a stabilit că după 6 luni de la adoptarea unei diete care presupunea lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi în schimbul celor cu un conţinut bogat de grăsimi, nici greutatea şi nici indicele  masei corporale nu au scăzut  semnificativ. Din contră, copii care au optat pentru noua dietă au consumat mai multe calorii din  alte surse pentru compensare, conform rezultatelor studiului publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Totuşi, reducerea consumului de grăsimi saturate poate aduce alte beneficii copiilor, mai ales când vor deveni adulţi. Spre exemplu, reducerea riscului afecţiunilor cardiace reprezintă un avantaj semnificativ pentru cei care adoptă o alimentaţie săracă în grăsimi saturate. La acest studiu au participat 145 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani, ce au fost împărţiţi în două  grupuri. Un grup a renunţat la produsele lactate pe care le consumau de obicei în favoarea produselor cu un conţinut scăzut de grăsimi, iar al doilea grup nu a primit  nici o indicaţie referitoare la nutriţie. Participanţii la studiu, cât şi părinţii acestora au fost întrebaţi despre obiceiurile nutriţionale la începutul studiului, după 3 luni, şi după 6 luni. De asemeni, au fost efectuate teste ale sângelui, li s-a măsurat indicele de masă corporală, şi circumferinţa taliei.

Grupul care a optat pentru o dietă săracă în grăsimi, a redus semnificativ consumul de grăsimi. La finalul studiului, participanţii din acest grup aveau 13,3 % din numărultotal de calorii din grăsimi saturate, spre deosebire de 16,6% înregistrat în al doilea grup. Deşi o schimbare semnificativă, acest procent depășește 10%, procentul recomandat de specialişti în Statele Unite. La finalul studiului nivelurile de colesterol înregistraseră o uşoară scădere, dar circumferinţa taliei şi indicele de masă corporală nu se schimbaseră. Totuşi consumul produselor lactate cu un conţinut redus de grăsimi este indicat deoarece scade nivelurile de colesterol, dar care au aceeaşi cantitate de nutrienţi, în principal calciu şi vitamina D.

 

 

"
Scrie pe 2011-04-29 de Chicago Tribune Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul