Proteine antitumorale identificate intr-o planta africana

Departamentul de biotehnologie Neiker-Tecnalia (centru public pentru cercetrari agricole din Spania) a demonstrat ca anumite proteine purificate pot inhiba cresterea anumitor linii de celule tumorale. Aceasta proprietatea arata ca proteinele din latex ale acestei plante care e foarte prolifica si se aclimatizeaza cu usurinta pot fi luate in considerare pentru studii clinice pentru tratarea cancerului datorita activitatii antitumorale. Studiul a fost realizat in colaborare cu Universitatea Oviedo (Spania).

Latexul contine anumite substante, inclusiv proteine cu rol esential in apararea plantei, precum protazele, chitinazele, oxidazele, si lectinele. Acestea din urma reprezinta o sursa importanta pentru studierea structurii membranei si pentru detectarea transformarilor maligne. Identificarea plantelor cu proteine de interes in biomedicina reprezinta in momentul de fata un obiectiv stiintific. Din acest motiv, Neiker-Tecnalia a selectat Euphoria Trigona, o planta suculenta, de origine africana.

In latexul acestei plante cercetatorii au descoperit 3 proteine care apartin clasei de proteine inhibatoare ale sintezei proteice si care actioneaza asupra ribozomilor. Proteinele purificate de cercetatori au reusit sa inhibe ribozomii eucariotici si au prezentat activitate citotoxica (abilitatea de a inhiba dezvoltarea celulara) atunci cand au fost testate cu diferite linii de celule tumorale.

Pe langa activitatea antitumorala, cercetatorii au mai observat posibilitatea unei activitati antifungice (abilitatea de a lupta contra infectiilor provocate de fungi) ale lectinelor prezente in latexul aceste plante. Lectinele reprezinta cea mai versatila grupa de proteine din plante din domeniul cercetarii biomedicale. De fapt, o lectina extrasa din vasc (substanta activa cunoscuta pe piata sub denumirea de Iscador sau Isorel) este folosita in tratarea cancerului.

 

 

"
Scrie pe 2012-06-26 de Drug Discovery & Development Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul