Psihoterapie la distanta

Obtinerea terapiei prin intermediul teleconferintelor reprezinta o metoda la fel de eficienta ca orele petrecute fata in fata cu psihoterapeutul, potrivit unei noi cercetari efectuate de Stephane Guay, profesor de Psihiatrie la Universitatea din Montreal.

„Studiile anterioare au aratat ca terapia pentru fobie realizata prin teleconferinte a fost la fel de eficienta precum contactul fata-in-fata”, spune dr. Guay, care este si directorul Departamentului de Studii ale Traumei din cadrul Centrului de Cercetare „Fernand-Seguin”, de la Spitalul „Louis-H. Lafontaine”. „Noi am dorit sa vedem daca procesul ar putea fi folosit, de asemenea, pentru tratamentul impotriva stresului post-traumatic”, a adaugat acesta.

Pana de curand, telemedicina a fost limitata la utilizarea tehnologiei de catre doctori pentru a comunica, de fapt, cu colegii lor, in situatia in care se analizau rezultatele unei radiografii sau se supraveghea o interventie chirurgicala. Insa, cu ajutorul teleterapiei, pacientii ar putea, in mod teoretic, sa consulte experti care se afla in cealalta parte a globului pamantesc.

In cadrul acestui studiu, 17 victime ale stresului post-traumatic din regiunea Outaouais au facut de la 16 pana la 25 de sedinte prin intermediul teleconferintei, cu terapeuti din Montreal. De asemenea, a existat un grup de control, din care au facut parte pacienti ce beneficiau de terapie „fata-in-fata”.

Totusi, participantii la teleterapie au avut nevoie sa mearga la un spital care avea echipamentul necesar si au fost supravegheati de personalul medical. „Trebuie sa precizez ca n-ar fi etic daca ei ar ramane in casele lor, fara sa mearga la vreun spital”, sustine dr. Guay. „Terapiile impotriva stresului post-traumatic necesita ca un pacient sa scape de anumite incidente traumatice povestindu-le, iar daca oamenii nu se simt confortabil sa faca acest lucru, trebuie ca o persoana sa poata fi alaturi de ei, pentru a putea interveni”, a mentionat acesta.

Grupul de teleterapie si cel de control au beneficiat in mod egal de tratament. „Acelasi numar de pacienti in ambele grupuri a sesizat o scadere semnificativa in ceea ce priveste stresul post-traumatic, depresia si simptomele de anxietate”, spune dr. Guay. „75 pana la 80 la suta dintre ei au reusit sa treaca peste stresul post-traumatic”, a precizat el.

Pacientii au fost evaluati ulterior si nici unul dintre acestia nu a fost afectat de distanta dintre ei si terapistul lor. Mai mult, nici unul nu si-a exprimat vreun disconfort legat de aspectele tehnologice ale acestei proceduri. „De fapt, comentariile au fost mai degraba in favoarea teleterapiei”, sustine dr. Guay. „Se pare ca pacientii isi doresc sa se mentina o oarecare distanta intre ei si terapeutul lor”, a adaugat acesta.

Teleterapia ar putea fi folosita din ce in ce mai mult pentru a furniza acces la tratamente ce necesita specialisti care sunt indisponibili in regiuni izolate. In vreme ce dr. Guay sustine ca teleterapia nu poate fi folosita pentru toate tipurile de reabilitare, aceasta s-ar putea mula pe tratamentul impotriva depresiei, fobiilor si dereglarilor de alimentatie.
Scrie pe 2010-03-31 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul