Psoriazisul asociat cu un risc crescut de diabet

Cercetatorii au descoperit un risc crescut de diabet in cazul persoanelor care sufera de forme severe ale psoriazisului. Astfel de pacienti sunt cu 46% mai expusi riscului de a dezvolta diabet decat persoanele care nu sufera de psoriazis, chiar si dupa ce au fost luati in calcul factori precum  greutatea corporala si starea de sanatate.

Conform National Institutes of Health (Institutul National de Sanatate din SUA), peste 3% din adultii din Statele Unite  sufera de psoriazis. Unele studii sugereaza ca maladia este  asociata cu sanse mari de a dezvolta boli cardice, de a suferi un infarct sau un accident cerebral.

Un alt raport publicat recent in Archives of Dermatology  a indicat o relatie intre psoriazis si diabet. Autorul principal al studiului, Dr. R. Azfar (Universitatea Pennsylvania, din Philadelphia) a declarat ca se stie deja ca anumiti factori de risc pentru psoriazis si diabet sunt similari. Dar noile date obtinute  ii determina sa creada ca psoriazisul in sine creste riscul de diabet, ceea ce inseamna ca mai ales cei cu forme severe trebuie sa ia masuri, sa adopte un regim alimentar sanatos, sa desfasoare o activitate fizica pentru a tine la distanta boala.

Pentru  noul studiu Dr. Azfar a analizat fisele medicale pentru aproximativ 108.000 pacienti adulti din UK care sufereau de psoroazis pentru un interval de 5 ani, si fisele unor pacienti fara aceasta boala,  ce erau in numar de patru ori mai mare. Niciunul din acesti pacienti nu avea diabet la momentul inceperii intervalului de monitorizare de 5 ani. Cercetatorii au constatat ca pacientii din grupul cu psoriaziz au dezvoltat diabet in proportie de 3,7%, comparativ cu 3,4% din grupul de comparatie.

Dupa ce au fost luati in considerare factori precum greutatea, hipertensiunea si varsta, psoriazisul era in continuare asociat cu sanse crescute de a dezvolta diabet, mai ales cei 6200 de pacienti care prezentau forme severe ale bolii. In acest grup de 6200 de pacienti, 6,3% din pacienti au fost diagnosticati cu diabet.

Dr. Azfar a declarat ca psoriazisul poate induce inflamatia cronica prin modificari ale circulatiei sangelui, crescand astfel riscul de diabet. O alta explicatie ar fi ca cei cu psoriazis sunt mult mai depresivi si au o acitivtate fizica diminuata. Totusi, nu se poate spune ca psoriazisul duce in mod direct la diabet, si nici nu exista studii care sa dovedeasca faptul ca medicatia pentru psoriazis (unguente, pastile, injectii) are vreo influenta asupra sanselor de a dezvolta diabet. Cel mai indicat lucru pentru cei cu psoriazis e sa fie atenti la regimul alimentar si la stilul de viata.

"
Scrie pe 2012-06-20 de Reuters Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul