Radiografiile dentare ar putea creste riscul de meningiom

Un studiu realizat in Statele Unite a stabilit o legatura intre frecventa radiografiilor dentare si cresterea riscului de meningiom. Este vorba de o tumora cerebrala care se dezvolta la nivelul meningelui, invelisul sistemului nervos central -creierul si maduva spinarii- si care este de natura benigna. Meningiomul poate provoca dureri de cap, tulburari senzoriale, probleme de vedere si poate de asemenea declansa si crize de epilepsie. O echipa de cercetatori coordonata de Elisabeth Claus (Universitatea Yale) a analizat datele a 1433 de pacienti, cu varste intre 20 si 79 de ani care au avut meningiom, si le-au comparat cu datele a 1350 de persoane cu aceleasi varste dar care nu au avut niciodata acest tip de tumora cerebrala.

Cercetatorii au constat ca persoanele care aveau un meningiom si facusera in mod regulat o radiografie dentara sau retro-alveolara erau de doua ori mai numeroase. Pentru cei care  au facut  acest tip de radiografie o data sau de mai multe ori pe an,  riscul de meningiom se multiplica cu  1,4 pana la 1,9, comparativ cu grupul de control. O relatie asemanatoare a fost observata si pentru radiografiile panoramice, care permit obtinerea unei imagini de ansamblu pentru intreaga dentitie. Cresterea riscului de meningiom este mult mai semnificativa la persoanele care au facut astfel de radiografii in copilarie, in special inainte de 10 ani (in cazul lor riscul de a de dezvolta un meningiom era de 4,9 ori mai mare).

Elisabeth Claus subliniaza ca dozele de radiatii emise in momentul de fata de radiografiile dentare   sunt mai mici decat inainte. Totusi, studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceasta legatura intre radiografia dentara si meningiom. Institutul Francez de Radioprotectie si Siguranta Nucleara considera dozele din radiologia dentara ca fiind scazute: 1 pana la 8 microsievert (µSv) pentru un film intrabucal, 2 pana la 3 µSv pentru un studiu cefalometric, sau echivalentul a mai putin de o zi de expunera naturala la radiatii. Doza de radiatii poate fi redusa atunci cand radiografia intrabucala este numerizata, aplicatiile software permitand imbunatatirea calitatii imaginii.

Radierea trebuie limitata in special la copii, deoarece cresterea numarului de radiografii duce la cresterea dozei anuale care in Franta este de 1,3 milisievert per an, per pacient, in timp ce in Statele Unite este de 3 milisievert.

"
Scrie pe 2012-04-18 de Sicences et Avenir Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul