Recoltarea de sange pentru analize medicale asociata cu anemia la pacientii care au suferit un infarct

Recoltarea de sange pentru analize medicale poate inrautati starea pacientilor deja bolnavi,  conform unui studiu  care sugereaza ca recoltarile repetate nu sunt atat de inofensive asa cum  obisnuiau sa creada medicii.

Studiile au aratat ca jumatate din pacientii care au suferit un infarct si care ajung la spital cu niveluri normale ale globulelor rosii, la externare prezinta anemie. Cercetatorii au studiat cazurile unor pacienti cu infarct (peste 17000), din 57 de spitale din Statele Unite, care prezentau niveluri normale ale  sangelui.

Unul din 5 pacienti a dezvoltat o forma modarata sau severa de anemie pe perioada spitalizarii. Acestor pacienti li s-a recoltat  174 de mililitri de sange, in timp ce pacientilor care au participat la studiu  dar care nu au dezvoltat anemie, li se recoltasera doar 84 de mililitri. Recoltarea de sange este foarte importanta, dar nu s-a luat niciodata in considerare posibilitatea unui efect secundar. Dar faptul ca acum se cunoaste acest lucru, medicii ar trebui sa analizeze daca pacientii au intr-adevar nevoie de astfel de analize.

Desi studiul nu a urmarit sa identifice daca analizele erau adecvate sau nu, unii experti considera ca acestea sunt efectuate mai mult decat este necesar din punct de vedere medical. Astfel, recoltarile excesive pot dauna pacientilor. Rezultatele studiului au aratat ca pentru fiecare 50 de mililitri recoltati, riscul de anemie creste cu 18 procente. Cercetatorii care au efectuat acest studiu incearca sa afle daca utilizarea unor recipiente mai mici pentru recoltare, sau pastrarea acelorasi probe  pentru alte analize poate avea un impact asupra anemiei.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-08-10 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul