Relatia dintre simptomele depresiei si alimentatia bogata in grasimi

In editia din 14 aprilie a publicatiei International Journal of Obesity, a aparut un studiu intitulat Obezitatea indusa de alimentatie favorizeaza comportamentul depresiv asociat cu adaptarile neurale din circuitul de recompensa al creierului, ce explica relatia dintre regimurile alimentare bogate in grasimi si simptomele depresiei. Dr. Stephanie Fulton (co-autor) explica faptul ca pe langa contributia la aparitia obezitatii, alimentele bogate in grasimi determina reactii chimice la nivelul creierului foarte asemanatoare cu substantele interzise, ducand in cele din urma la depresie. Se instaleaza un cerc vicios atunci cand alimentele bogate in grasimi sunt consumate ca si modalitate de a face fata stresului si depresiei. Acest proces este comparabil cu cel al adictiei de droguri.

Dr. Fulton a declarat ca datele obtinute indica faptul ca obezitatea se asociaza cu un risc crescut al aparitiei depresiei, dar nu sunt suficiente informatii despre mecanismele neurale si modelele de recompense care langa depresia si obezitatea, iar acest studiu demonstreaza pentru prima data ca un consum cronic de alimentente bogate in grasimi si gusotase are efecte prodepresive. Dopamina este o molecula are se gaseste in creierul oamenilor si animalelor si controleaza centrii placerii si recompensei. Aceasta molecula ii face pe oameni sa identifice recompensa dar si actioneze fata de aceasta, prin incurajarea acestora sa deprinda anumite modele comportamentale.

Cercetatorii au hranit soareci de laborator cu diferite tipuri de alimente dupa care au monitorizat impactul alimentelor asupra comportamentelor. Au fost folosite diverse tehnici dovedite stiintific pentru a evalua legatura dintre recompensele alimentare si comportamentele si emotiile imediate. De asemenea, a fost analizata si activitatea cerebrala a soarecilor pentru a identifica eventualele modificari. Oamenii de stiinta au observat ca soarecii care primeau alimente bogate in grasimi dadeau semne de anxietate prin evitarea spatiilor deschise, dar si semne de depresie, avand in vedere ca efortul lor de a scapa atunci cand erau prinsi in capcana erau mai redus. Au fost identificate si modificari fizice la nivelul creierului.

Spre exemplu, o molecula (CREB) care controleaza activarea genelor implicate in functia cerebrala este mult mai activata la soarecii care au avut un regim alimentar bogat in grasimi. S-a mai constatat ca aceeasi soareci prezentau niveluri mai ridicate de corticosteron, un hormon asociat stresului. Dr. Fulton si echipa sa colaboreaza si cu alti cercetatori pentru a afla mai multe informatii despre cauzele biologice ale obezitatii, si bolile asociate obezitatii (maladii cardiovasculare, diabet tip 2, anumite tipuri de cancer, dar si depresie).

"
Scrie pe 2012-05-29 de Medical News Today Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul