Renuntarea la fumat ar putea reduce riscul de cataracta

Renuntarea la fumat ar putea reduce riscul de cataracta

Fumatorii care renunta la acest viciu prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cataracta. Potrivit cercetatorilor din Suedia, barbatii de varsta mijlocie care au fumat cel putin 15 tigari pe zi si-ar putea diminua riscul de a dezvolta cataracta in decurs de douazeci de ani, daca renunta la fumat. Studiul, publicat in editia online a revistei JAMA Ophthalmology,  a implicat un grup de  barbati cu varste intre 45 si 79 de ani.

 

Cercetatorii au examinat legatura dintre renuntarea la fumat si peste 5700 de cazuri de indepartare a cataractei in decurs de 12 ani. Potrivit datelor obtinute, barbatii care fumau peste 15 tigari pe zi prezentau un risc cu 42% mai mare de a suferi o interventie pentru cataracta, comparativ cu cei care nu au fumat niciodata. In timp, renuntarea la fumat poate reduce acest risc.

 

 S-a observat ca dupa 20 de ani de la renuntarea la fumat, cei care fumasera in medie 15 tigari pe zi prezentau un risc cu doar 21 de procente mai mare de a suferi o interventie chirurgicala pentru cataracta, comparativ cu cei care nu fumasera niciodata. Avand in vedere ca fumatul este asociat si cu alte afectiuni  oculare, strategiile de preventie si promovare a renuntarii la fumat sunt foarte importante.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-03 de MSN Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul