Reticenta parintilor privind vaccinarea - o tendinta la nivel european?

Reticenta parintilor privind vaccinarea - o tendinta la nivel european?

De cativa ani in Europa campaniile de vaccinare pentru hepatita B, gripa, rujeola si recent cancerul de col uterin starnesc controverse.  De ce astfel de retincente?  Cum poate fi castigata increderea scepticilor? Sociologul Jocelyn Raude (cercetator la Scoala de Inalte studii in Sanatate Publica – Paris)  sustine ca astfel de miscari anti-vaccinare au existat dintotdeauna si au aparut odata cu respingerea vaccinului dezvoltat de Edward Jenner, la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, in mediile artistocrate din Anglia. Motivele acestei opozitii erau de ordin etic si religios. Aparea adesea ideea ca este inutil si periculos sa se intervina in ordinea naturala a lucrurilor, fiind mai bine ca organismul sa fie lasat sa raspunda la amenintari, fara a recurge la solutii provenite din mediu animal.

In secolul XX, vaccinarea era salvata de eficacitatea dovedita, publicul observand ca bolile impotriva carora exista un vaccin, spre exemplu poliomelita si variola aproape dispareau de pe glob. Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma acest lucru prin cifre: in secolul XX, vaccinarea a salvat 2 milioane de vieti pe an. Astfel variola a fost eradicata in 1980. In ceea ce priveste poliomielita, numarul de cazuri a scazut cu peste 99% din 1988, de la 350.000 de cazuri la 406 in 2013 (la nivel mondial).

De la inceputurile  anilor 90, miscarile anti-vaccinare au devenit din nou prezente si din ce in ce mai active, datorita internetului si miscarilor de socializare. Desi variola a disparut, difteria si tetanosul sunt in continuare endemice in diverse tari. Controversele privind vaccinarea variaza in functie de tara. Spre exemplu in SUA, este invocata prezenta mercurului in vaccin, in Marea Britanie a existat o vasta campanie de manipulare a opiniei publice ce credita ideea (falsa) ca exista o legatura intre vaccinarea ROR (rujeola oreion rubeola) si autism. Astfel de episoade se explica prin lipsa de incredere a populatiei in autoritatile publice, in special cele din sanatate.

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-04-24 de Destination Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul