Rezistenta la antibiotice: efectul de boomerang

Stafilococul auriu care trecut de la om la animal a devenit rezistent la antibiotice odata cu trecerea lui la animalele de crescatorie. Staphylococcus aureus rezistent la meticilina este o bacterie responsabila de infectiile cutanate si generale care uneori devin severe. In 2003 o noua tulpina ST398 a bacteriei a fost identificata in crescatoriile de animale si de atunci la muncitorii din domeniul agricol care intra in contact cu animalele contaminate. Tulpina se regaseste in acest moment la porcine, bovine si pasari.

Un studiu recent publicat in revista mBio publicat de Academia Americana de Microbiologie  a stabilit o relatie intre expunerea stafilococului auriu la antibiotice la animalele de ferma si aparitia tulpinilor la antibiotice. Acest studiu a permis segmentarea genomului 88 de izolati de Stafilococul auriu care toti sunt strans legati de de tulpina ST398. Se pare ca tulpina ST389 a evoluat dintr-o tulpina sensibila la antibioticele umane. Odata depasita bariera dintre specii si identificata la animale, aceasta tulpina a dezvoltat foarte rapid gene cu rezistenta la antibiotice si s-a diferentiat in mai multe tipuri printre care si tulpina ST398, rezistenta la mai multe antibiotice.

Unul din referentii stiintifici ai articolului, Ross Fitzgerald (Universitatea din Edinburgh) a declarat ca majoritatea tulpinilor umane ancestrale erau sensibile la antibiotice, in timp ce tulpinile de la animalele au dezvoltat rezistenta in mai multe reprize si in mod independent. Acest lucru arata ca rezistenta bacteriei se dezvolta odata cu trecerea ei de la om la animal. Utilizarea excesiva a antibioticelor in cresterea animalelor ar putea favoriza fenomenul de rezistenta la antibiotice. Antibioticele sunt folosite pentru tratarea infectiilor la animale dar in numeroase tari antibioticele sunt administrate si pentru accelerarea cresterii, mai precis pentru marirea productiei de carne. Uniunea Europeana a interzis aceasta practica in 2006.  

 

 

"
Scrie pe 2012-02-23 de Sciences et Avenir Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul