Riscul cresterii treptate a dozei de paracetamol

O doza periculoasa de paracetamol poate fi de cateva pastile in plus fata de doza obisnuita luata pentru un anumit numar de zile, saptamani, sau luni, avertizeaza expertii.

 Cercetatorii de la Univesritatea Edinburg  au constatat 161 de cazuri de supradoza cu paracetamol  in cadrul spitalului universitar, in decursul a 16 ani.

Pacientii care iau pastile pentru durere cronica ar putea sa nu-si dea seama ca iau prea multe pastile de paracetamol,  ar putea sa nu recunoasca simptomele cauzate de supradoza sau de lezarea ficatului. Cercetatorii au declarat pentru British Journal of Clinical Pharmacology ca  o astfel de afectiune ce poate pune in pericol viata pacientului  poate fi scapata din vedere atat de medici cat si de pacienti.

Initial medicii s-ar putea sa nu identifice problema deoarece recoltarile de sange nu vor arata nivelurile ridicate de paracetamol asa cum sunt identificate intr-o supradoza obisnuita, unde o persoana a ingerat cateva flacoane/blistere dintr-un medicament. Paceintii care au  ajuns la supradozaj in mod lent, prin cumularea zilnica si crestere treptata a dozei risca  sa fie expusi unui pericol mult mai mare decat pacientii care au luat  ceea ce reprezinta o supradoza conventionala.

Cercetatorii au analizat fisele medicale a 663 de pacienti care suferisera leziuni ale ficatului cauzate de consumul de paracetamol. Cei 161 de pacienti care au fost inregistrati cu supradoza lenta  prezentau un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni ale ficatului, probele cerebrale sau de a avea  pe viitor nevoie de dializa sau jutor pentru a respira normal. Spre deosebire de cei care incearca sa   se sinucida printr- o supradoza, cei  care sunt supusi  unei supradozari lente si repetate, de-a lungul timpului, pericolul se cumuleaza, devenind in cele din urma fatal.

Daca pacientii care sufera de durere si  paracetamolul nu le alina durerea,  in loc de a mari doza  obisnuita, acestea ar trebui sa consulte  un specialist pentru o alternativa asupra controlului durerii, sau identificarea cauzei durerii.

Mesajul expertilor este foarte clar: daca mariti doza recomandata de paracetamol, nu veti avea un control mai bun asupra durerii, ci riscati sa va puneti in pericol sanatatea.

In aceasta perioada a anului, pacientii trebuie sa fie atenti la combinatiile de medicamente  pentru gripa si raceala  si care au in compozitia lor si paracetamol, de aceea este recomandabil sa intrebati farmacistul privind doza.

Cercetatorii de la King’s College  din Londra si cei de la universitatea Lund din Suedia  sustin ca au descoperit exact felul in care paracetamolul actioneaza in organism, mia precis prin intermediul unei proteine denumita TRPA1. Avand in vedere ca expertii cunosc mecanismul principal, pot  cauta moleculele care actioneaza in mod similar pentru  alinarea eficienta a  durerii, dar care au un nivel de toxicitate mai scazut si nu vor duce la complicatii severe in urma unei supradoze.

"
Scrie pe 2011-11-25 de BBC Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul