Riscul de fractura la varste inaintate nu este diminuat cu o doza zilnica de calciu mai mare

Trecerea de la un consum moderat de calciu  la unul mai mare nu va scadea riscul de osteoporoza sau fracturi la batranete. Aceasta este concluzia cercetatorilor de la univeritatea Uppsala din Suedia . Pe masaura ce imbatranim, oasele pierd calciu astfel creste riscul de osteoporoza sau de a suferi fracturi. Femeile sunt mult mai predispuse acestui risc, in comparatie cu barbatii. Pe langa suferinta considerabila provocata, costurile asociate ingrijirii medicale sunt la randul lor semnificative.

Avand in vedere ca speranta de viata in randul persoanelor in varsta creste, costurile tind sa devina o adevarata provara pentru sistemul de sanatate. Din acest motiv, reducerea riscului de fractura a devenit o prioritate pentru sistemul de sanatate public in foarte multe state. Dezbaterile privind beneficiile unui consum de calciu mai ridicat pentru a compensa pierderile continua, iar recomandarile pentru persoanele peste 50 de ani sunt variabile in functie de tara. Astfel, autoritatile din Marea Britanie recomanda 700mg de calciu pe zi, in Statele Unite este de 1200mg de calciu, iar in Scandinavia este de 800mg.

Pentru a determina daca o doza de calciu mai mare pe termen lung poate influenta riscul de fractura s-au analizat datele a 61.433 de femei ce au participat la un studiu efectuat in 1987, nascute intre 1914 si 1948. 5022 dintre acestea au facut parte dintr-un grup de studiu mai mic. Participantele au fost monitorizate timp de 19 ani.

24% (14738) dintre participante au suferit o prima fractura in cei 19 ani iar 6% dintre acestea au avut o fractura de bazin. Din cele 5022 de participante, 20% aveau osteoporoza.

Pe baza unor chestionare, cercetatorii au analizat  consumul de calciu dar si a multivitaminelor sau suplimentelor alimentare. De asemeni, au fost procesate date privind menopauza, terapia cu estrogen, greutatea corporala, inaltimea, fumatul, activitatea fizica si nivelul de educatie.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care consumasera 750mg de calciu pe zi aveau cel mai mic risc de fractura. Participantele care incepusera sa creasca doza de-a lungul timpului  nu au avut parte de nici o imbunatatire.

 

 

"
Scrie pe 2011-05-25 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul