Riscurile consumului de edulcoranti precum aspartamul

Agentia Franceza pentru Siguranta in Sanatate tocmai a publicat un raport cu privire la „beneficiile si riscurile nutritionale" ale edulcorantilor pentru femeile insarcinate. Agentia a concluzionat ca se inregistreaza o absenta a beneficiului nutritional in cazul in care se consuma edulcoranti. Un studiu majot publicat in Journal of Clinical Nutrition si realizat pe 59334 de femei insarcinate din Danemarca a ajuns la rezultate semnificative din punct de vedere statistic in ceea ce priveste riscul de nastere prematura in caz de consum frecvent al bauturilor gazoase cu edulcoranti. Un risc care incepe de la o singura bautura light pe zi si creste odata cu nivelul de consum.

La rozatoare, prea mult aspartam  inseamna risc de cancer

Nasterea prematura este una din complicatii importante ale sarcinii si si principala cauza de morbiditate perinatala (vulnerabilitate la infectii, retard de crestere), fapt confirmat si de alte studii stiintifice. Institutul Ramazzini, in urma mai multor studii, a facut o legatura intre consumul de aspartam la rozatoare si excesul de cancer. Un fenomen amplificat atunci cand expunerea la acest edulcorant incepe in timpul sarcinii.

Daca Anses este prima agentie  nationala care ia pozitie  privind caracterul inutil al edulcorantilor la femeia insarcinata,  EFSA (Agentia Europeana pentru Siguranta in Sanatate) va demara o evaluare stiintifica corecta a aspartamului in ceea  ce priveste doza zilnica admisa si riscuri. Raportul EFSA este asteptat la sfarsitul anului, mai ales ca 71,8% din femeile insarcinate utilizeaza edulcoranti.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-06-20 de Le Point Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul