Roche si Sanofi-Aventis intrerup dominatia GSK pe piata farma

Compania elvetiana Hoffmann La Roche s-a instalat in pozitia de lider al pietei farmaceutice locale in clasamentul intocmit de compania de cercetare a pietei Cegedim, detronand liderul consacrat al pietei de pana acum, compania britanica GlaxoSmithKline.

Astfel, pentru ultimele 12 luni incheiate la sfarsitul lunii septembrie, Roche a raportat vanzari de 477,5 mil. lei (132,9 mil. euro), reprezentand o cota de piata de 7%. Pe locul doi este Sanofi-Aventis, cu vanzari de 470 mil. lei (130,8 mil. euro) si o cota de piata de 6,9%, in timp ce GSK trece pe pozitia a treia, cu vanzari de 462,9 mil. lei (128,8 mil. euro) si o cota de piata de 6,8%. “GSK a pierdut locuri, dar a crescut nivelul businessului. E una dintre putinele companii care a inteles sa adreseze profitabilitatea inaintea vanzarilor totale, iar schimbarea in clasament este un rezultat al acestei abordari”, a declarat pentru Petru Craciun, director general al Cegedim Romania.

 

Acesta a explicat ca GSK si-a schimbat strategia in 2006, renuntand la finantarea stocurilor pentru a optimiza costurile. Directorul Cegedim a precizat ca nu sunt excluse schimbari in ierarhia la varf din piata farma in perioada urmatoare, “chiar GSK poate sa revina”. Restul clasamentului in Top 10 a ramas neschimbat.

 

Piata farmaceutica a crescut in ultimele 12 luni, incheiate la sfarsitul lunii septembrie, cu 12,7% in lei, o evolutie peste cea raportata anterior. Astfel, in ultimele 12 luni incheiate la sfarsitul primului trimestru, piata farma raporta o crestere de 6,1%, respectiv de 8,4% la sfarsitul celui de-al doilea trimestru. “Este o revenire a pietei; explicatia este ca avem o piata cu nevoi foarte mari, chiar daca pe piata exista constrangeri, cresterea e asigurata din buzunarul pacientilor. Problema este cat din aceasta nevoie e sustinuta de sistemul public”, a declarat Petru Craciun. Pentru 2009, Cegedim estimeaza o crestere cu o cifra in lei si stagnare in euro. Datele Cegedim estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti. Transformarile in euro au fost facute la cursul mediu al BNR calculat pe perioada analizata.

Scrie pe 2008-11-17 Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul