Rolul vitaminei D in combaterea sclerozei multiple

Scleroza multipla ramane o boala a carei origini include si necunoscute, chiar daca se cunoaste implicarea unor factori genetici cat si de mediu. Poate fi redus riscul aparitiei acestei afectiuni neurologice cu evolutie imprevizibila, dar care determina pentru jumatate din pacienti un handicap important pe termen lung?

Mai multe studii sugereaza rolul protector al expunerii la soare, printre factorii de mediu implicati. Expunerea la soare contribuie la producerea de vitamina D de catre piele. Se stie ca riscul de scleroza multipla creste in Europa dupa un gradient geografic ce pleaca din Sud si urca inspre Nord. Rolul vitaminei D in aceasta afectiune nu este clar, chiar daca dovezile implicarii sale sunt din ce in ce mai multe. Acum cativa ani, cercetatorii sugerau ca persoanele nascute toamna si iarna (mama a petrecut o mare parte din sarcina in timpul verii), prezentau un risc scazut de a suferi de aceasta maladie neurologica in raport cu cele nascute primavara (cu al doilea sau al treilea semestru de sarcina in timpul iernii).

Cercetatorii englezi au compilat toate studiile consacrate acestei idei inca din 2000. Rezultatul obtinut si publicat in Journal of Neurology and Psyschiatry, confirma impactul soarelui de care a beneficiat mama pe perioada sarcinii  asupra riscului ulterior al copilului in timpul vietii.

Au analizat pentru tarile din nordul Europei si Americii de Nord (unde soarele este foarte slab din octombrie pana in martie ) datele de nastere a 152.000 de persoane cu scleroza multipla. In aceste regiuni, nivelul de ultraviolete ce atingeau pielea este insuficient intre octombrie si martie pentru a permite organismului sa produca suficienta vitamina D. Cercetatorii britanici au putut astfel sa evidentieze un risc crescut de scleroza multipla de 5% pentru persoanele nascute in luna aprilie. Riscul este diminuat cu 5 si 7%, pentru persoanele nascute in decembrie si noiembrie. Expunerea in utero la vitamina D in timpul lunilor de vara pare sa reduca riscul pentru nasterile din timpul iernii. Expertii sunt de parere ca aceste concluzii subliniaza importanta unei interventii precoce in timpul nasterii prin suplimentarea cu vitamina D pentru a preveni scleroza multipla.

"
Scrie pe 2012-12-17 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul