S-a descoperit pilula contraceptiva pentru barbati

Oamenii de stiinta israelieni de la Universitatea Bar-Ilan au creat alternativa masculina la anticonceptionalele orale pentru femei.

Toate incercarile de pana acum de a dezvolta o pilula contraceptiva pentru barbati au esuat, iar comunitatea stiintifica incepuse sa lucreze la o injectie de contraceptie, administrata de doctori.

Insa cercetatorii din Israel au reusit in cele din urma sa creeze o pilula orala care dezactiveaza spermatozoizii inainte ca acestia sa ajunga in uter.

Pentru a da rezultate, pilula trebuie administrata odata la trei luni. Potrivit echipei stiintifice din spatele acestui proiect, noile anticonceptionale vor putea fi disponibile pe piata in decurs de trei ani.

Spre deosebire de varianta injectabila, acest contraceptiv oral nu foloseste o combinatie de hormoni masculini si feminini –testosteron si progesteron – pentru a bloca aparitia sarcinii.

Tehnica inovatoare de contraceptie


Modul in care functioneaza pilula este total diferit de ce s-a incercat pana acum. Astfel, tableta inlatura o proteina vitala din componenta spermatozoizilor, care este necesara procreerii.

Rezultatul: desi ajung in continuare in uter, spermatozoizii nu mai pot fertiliza ovulele. Folosind aceasta abordare inovativa, cercetatorii sunt de parere ca au creat o metoda de oprire a sarcinilor nedorite eficienta in proportie de 100%.

Pe langa faptul ca asigura o protectie de durata, noua pilula are si alte avantaje in comparatie cu celelalte contraceptive. Aceasta nu produce efecte secundare de tipul celor cu care se confrunta femeile care iau anticonceptionale orale.

Lipsa reactiilor adverse diferentiaza tableta pentru barbati si de contraceptivul injectabil testat in paralel, despre care s-a observat ca provoaca schimbari de dispozitie emotionala, depresie si pierderea apetitului sexual.

Nu produce efecte secundare

Unul dintre inventatorii pilulei, prof. Haim Breitbart, de la centrul universitar amintit, este de parere ca potentialele efecte secundare ale unei asemenea tablete ii fac pe barbati sa priveasca cu neincredere o astfel de optiune contraceptiva.

„Pe barbati ii ingrozesc efectele secundare, iar, atunci cand ele exista, acest lucru limiteaza interesul lor in anticonceptionalele masculine. Noi insa nu am avut probleme de acest gen cu pilula noastra”, explica cercetatorul.

Testele pe animale de laborator au aratat ca noul compus asigura o perioada de sterilitate de aproximativ o luna atunci cand este luat in doze mici, in timp ce prin administrarea unei doze mari aceasta perioada se tripleaza, ajungand la trei luni.

Dupa cum afirma prof. Breitbart, studiile au decurs fara probleme. „Cobaii s-au comportat foarte bine. Nu pot sa spun decat ca nu am observat nici un tip de efecte secundare comportamentale. Mai mult, comportamentul lor sexual a fost unul retinut, ceea ce este foarte important pentru barbati.” Potrivit cercetatorului, testele pe voluntari umani sunt programate sa inceapa anul viitor.

Usor de folosit

Unul din motivele principale pentru care nu barbatii sunt cei care controleaza fertilitatea cuplului este ingrijorarea ca ei ar uita sa ia anticonceptionalele. Sondajele de opinie au aratat in mod repetat ca femeile nu incredere ca barbatii isi vor aminti sa ia zilnic pilula. Insa aceasta problema este acum rezolvata, avand in vedere ca noua tableta poate fi administrata fie lunar, fie odata la trei luni.

Mai mult decat atat, aceasta pilula nu influenteaza apetitul erotic si nu afecteaza deloc actul sexual. Compozitia chimica a tabletei actioneaza doar asupra spermatozoizilor, care, desi sunt lasati sa patrunda in uter, mor fara a fertiliza ovulul.

Prof. Breitbart povesteste cum le-a venit cercetatorilor ideea pentru noua pilula: „Cautam un compus care sa nu aiba nici un efect asupra dorintei sexuale, insa care sa impiedice capacitatea reproductiva a spermatozoizilor.” „Deoarece nu produce efecte secundare hormonale, credem ca nu ne va fi greu sa obtinem autorizatia comerciala pentru acest produs”, adauga acesta.

O idee revolutionara


In urma cu patru ani, cercetatorul a uimit comunitatea stiintifica din domeniul fertilitatii cand a prezentat dovezi ce contraziceau teoria generala despre procreere. Pana in acel moment, se credea ca imediat dupa patrunderea spermatozoizilor in uter are loc si conceptia.

Prof. Breitbart a demonstrat insa ca spermatozoizii pot supravietui in uter pana la trei zile inainte de a avea loc fertilizarea ovulului. „M-am decis atunci sa-mi indrept atentia asupra unui mod de a opri acest proces. Doream sa dezvolt o metoda de contraceptie masculina care sa nu presupuna interventia hormonala”, mai spune cercetatorul.


"
Scrie pe 2010-06-30 de The Telegraph Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul